Belgisk etappseger i Tour de France

SPORTBLADET

Det såg ett tag ut som att det skulle bli dansk etappseger i dag av Jakob Piil, men belgaren Serge Baguet var starkast på upploppet.

Amerikanen Lance Armstrong bär fortfarande den gula ledartröjan.

Serge Baguet höjer händerna av glädje.

Den 17:e etappen i Tour de France var en tuff etapp på 194 kilometer som skulle ta de resterande 146 cyklisterna från Brive-la-Gaillarde till Montlucon som är en stad med 42 000 invånare, och som är etappmål för femte gången i Tour de Frances historia.

Det blev en rafflande avslutning på dagens etapp, då en trio bestående av dansken Jakob Piil, belgaren Serge Baguet och italienaren Lelli bröt sig loss från klungan.

Andra segern för Lottostallet

Det blev den duktige sprintern Serge Baguet, 32, som drog det längsta strået till slut och vann etappen på tiden fyra timmar, 13 minuter och 36 sekunder.

Baguet har vunnit 10 segrar under sin proffskarriär men den här är utan tvekan den mest prestigefyllda. Belgaren inledde sin proffskarriär i Lottostallet 1991 men 1996 tog han ett uppehåll från cykellivet och arbetade i tre år som byggnadsarbetare. Nu är han alltså tillbaka i cykeleliten, och det är med besked.

I dag gav han Lottostallet deras andra seger i årets Tour. Det var landsmannen Rik Verbrugghe, som tog den första.

Armstrong behåller ledartröjan

Danske Piil som kör sitt första Tour de France-lopp blev klockad på samma tid som Baguet. Italienaren Massimiliana Lelli, som kör för Cofidis kom trea, fem sekunder efter.

Lance Armstrong kom i mål tillsammans med klungan, vilken återigen misslyckades med att komma i kapp en trogen utbrytargrupp, men tidsavståndet var i dag endast 13 sekunder, vilket gör att Armstrong och Ullrich fortfarande är ohotade i den totala sammanställningen.

Armstrong behåller därmed sin ledning och den gula ledartröjan och leder med 5:05 över tvåan Jan Ullrich. På tredje plats, 5:13 efter Armstrong befinner sig Andrei Kivilev, från Kazakstan.

Det faktum att Armstrong fortfarande har ett så stort försprång innebär med största sannolikhet att han kommer att gå i mål som segrare den 29 juli och ta sin tredje Tour de France-titel.

Tempolopp i morgon

Stuart O’Grady från Australien fortsätter att behålla den gröna sprintertröjan även om tysken Erik Zabel gör allt för att knapra in poäng. Men även om Zabel lyckades plocka in ett poäng i dag så är O’Grady fortfarande 11 poäng före Zabel.

I morgon startar tempoetappen, med Lance Armstrong som startar allra sist. Detta då man vänder på den sammanlagda listan och börjar bakifrån. Etappen är 61 kilometer lång och sträcker sig från Montlucon till Saint-Amand-Montrond.

Resultat

Den 17 etappen (194-kilometer)

Heidi Silvander