Lance Armstrongs tredje raka tour-seger

Den största segern är ändå den mot cancern

SPORTBLADET

Han har suttit säkert i sadeln med sin gula ledartröja i över en vecka. På söndagen blev det klart.

Amerikanen Lance Armstrong vann Tour de France på cykel för tredje året i följd.

- Nyckeln är att inse att ingenting är gratis, säger mannen som redan vunnit sin största seger.

Den över cancern.

Foto: AP
Lance Armstrong får lite att dricka av en teambil.

Den 29-årige Texasbon skrev in sig i Tour de France-historien som den femte att vinna tävlingen tre år i följd när han passerade mållinjen på Champs Elysées på söndagseftermiddagen.

Lance Armstrong är cyklisten som inledde idrottskarriären med triathlon, men övergick till cykel och blev proffs 1992. Han vann linjeloppet i VM 1993 och tog samma år sin första etappseger i Tour de France.

Men det som gjort Lance Armstrong känd är hans kamp mot cancern.

1996 fick han diagnosen testikelcancer. Cancern spred sig sedan till lungorna och till hjärnan, och de flesta trodde att det var slut på karriären.

Men Armstrong kom tillbaka.

Som vinnare och som far.

Tvillingar på gång

Två år efter att kampen mot cancern inleddes började han tävlingscykla igen, och 1999 vann han Tour de France för första gången. Månaderna därefter födde hans fru Kristin parets första barn, sonen Luke. I december i år väntas Kristin nedkomma med tvillingdöttrar.

I fjol tog Armstrong sin andra Tour de France-seger, och på söndagen var det dags igen.

Det tog tio dar innan Lance Armstrong visade på allvar att han ville vara med och slåss om segern i årets Frankrike Runt. Han vann den tionde etappen efter en aggressiv klättring upp till Alpe d'Huez. Han vann även den elfte etappen i de franska Alperna, men först efter att han vunnit den 13:e etappen fick han dra på sig den gula ledartröjan för första gången.

Den släppte han aldrig mer ifrån sig, trots att sju etapper återstod.

Annat är viktigare

Nu, efter segern som gett Armstrong en plats bland de stora, planerar amerikanen att åka hem till USA. Inte för att cykla vidare på framgångsvågen.

Däremot för att vila och spendera någon vecka med dem som betyder mest i hans liv.

- Det viktigaste just nu är att koppla av och vara med min familj, säger Armstrong.

Om framtiden säger han inte särskilt mycket. Han medger att målet är att vinna en fjärde gång, men ambitionen att försöka tangera eller förbättra Miguel Indurains rekord på fem raka totalsegrar är inte given.

- Helt ärligt... Om jag sitter här nästa år och känner att jag inte vill göra det igen - då åker jag härifrån och så får ni aldrig se mig igen.

Det finns annat som är viktigare än cykling.

Det har Armstrong lärt sig.

De senaste tio årens segrare

TT-REUTERS

ARTIKELN HANDLAR OM