Bråkigt redan före matchen

22 personer omhändertagna av polisen - två gripna

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Redan före matchen mellan IFK Göteborg och Djurgården på Gamla Ullevi i Göteborg på tisdagskvällen blev det bråk och oroligheter mellan de båda lagens supportrar.

Ett 20-tal bråkstakar från båda sidorna omhändertogs eller greps av polisen.

Foto: KAI REHN
Göteborgs-polisens talesman, Bengt Staaf.

Omkring tusen supportrar räknade polisen med hade kommit till Göteborg i bland annat sju chartrade bussar.

Under dagen samlades djurgårdarna på en restaurang på Avenyn och IFK-anhängarnas mötesplats blev en restaurang på motsatta sidan.

- Vi var tvungna att vara till städes för att hindra konfrontation och det hände ingenting heller tack var att vi var på plats, säger Bengt Staaf på Göteborgspolisens informationsstab.

Ett 60-tal djurgårdare, som polisen kallar ”värstingar” hade inväntat matchen på restaurang Tyrolen på Liseberg.

- När de gick därifrån vid 18-tiden och gick Skånegatan upp hade ett gäng Blåvittanhängare gömt sig vid hotell Opalen och de sökte en konfrontation. Men vi var även på plats där och kunde förhindra det, säger Staaf.

En person förd till sjukhus

Men en Djurgårdssupporter skadades och fick föras till Östra sjukhuset. En polisbil fick två rutor sönderslagna.

Under dagen omhändertogs 22 personer som fördes till polishusen i Göteborg och Mölndal.

Ytterligare två personer greps misstänkta för brott, det gäller hot mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman. Dessa två uttalade hot eller försökte ge sig på poliser.

Polisen betraktade matchen som en högriskmatch. Göteborgspolisen hade en tid innan matchen fått information om att en uppgörelse skulle ske mellan lagens anhängare i samband med denna match. Man satte in mycket folk i den största fotbollskommenderingen hittills i år.

- Trots detta var vi tvungna att ta andra enheter i anspråk för att klara ordning och säkerhet, sade polisintendent Klas Friberg.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM