Målvakterna låg bakom finalplatsen

Varsin halvlek – det passar Svensson och Gentzel perfekt

SPORTBLADET

Sverige vann målvaktskampen - och därmed också semifinalen mot Island i handbolls-EM med 33-22 (14-12).

Tomas Svensson och Peter Gentzel storspelade båda i varsin halvlek.

Och hjälpte varandra.

- Vi funkar bra tillsammans. Och det är bättre med fyra ögon än med två, säger Tomas Svensson.

Foto: AP
Magnus Wislander och Sverige vägde för tungt för Island.

Svensson spelade första halvleken och Gentzel den andra.

- Det passar oss bra att ha den uppdelningen. Jag är hetare och börjar gärna. Peter är filosofen som gärna sitter och tänker, menar Svensson.

Svensson inledde bra, tog flera skott i början av matchen och fick Sverige att hålla jämna steg med Island. Islands målvakt Gudmundur Hrafnkelsson inledde bra, tog nio av 33 skott. Det svenska anfallet funkade heller inte särskilt bra vilket gav islänningarna många kontringschanser.

- De fick också skjuta lite för mycket distansskott för vi var lite för grunda i försvarslinjen då vi inte ville att de skulle få chans att nå killen på linjen, säger Svensson.

- Det kändes också lite nervöst i början eftersom vi spelade i en ny arena med annorlunda atmosfär och ljus. I andra halvlek kunde spelarna släppa loss lite mer. Men det var fantastiskt att spela här inför fullsatta läktare. Det var mycket inspirerande.

Målvaktssnack

Svensson tog sju av 19 skott i första halvlek, där Sverige först i slutet lyckades få en tvåmålsledning.

Vad sa du till Peter i halvtid?

- Att vi måste få träff på dem och släppa linjen mer. Och vi fick verkligen träff på dem. Det passade Peter perfekt för han är så bra på att läsa spelet. Vi hade en bra kommunikation.

När det fanns läge gick den spelande svenske målvakten ut och snackade med den på bänken.

- Peter sa till mig att jag var lite för tidig. Och jag sa till honom att han inte behövde hoppa, för han täckte så bra ändå.

Gentzel stängde helt

Gentzel var fantastiskt bra under sin halvlek, den andra. Han tog elva av 21 skott varav tre av fyra straffar.

Han fick också bättre hjälp av det svenska försvaret i andra halvlek än Svensson i den första.

Tack vare Gentzels alla räddningar fick Sverige chans till kontringar. Johan Pettersson sprintade ofta iväg på kanten - han gjorde sex mål, varav fyra på kontring. Han var bäste målskytt tillsammans med Stefan Lövgren.

- Att vårt försvars- och målvaktsspel funkade i dag var avgörande, för det gav oss många kontringar. Tomas var bra i första halvlek och Peter stängde igen helt i andra, säger Johan Pettersson.

Tomas Svensson tror att försvars- och målvaktsspelet blir avgörande även i finalen.

- Det är det allra viktigaste totalt sett, oavsett vem vi får möta. Vi kan både Tyskland och Danmark väl. De flesta i vårt lag spelar i Bundesliga där också de flesta tyska och danska spelarna håller till.

Ingela Ahlberg/TT