Hitta rätta tv-känslan

Lars Nylin: Regnbågsforell fungerar bra – men strunta helt i Coca Cola, kaffe och fårtestiklarna

SPORTBLADET

Det känns länge sedan. Ett av sportens megaevenemang och man behöver inte be chefen om lov att få titta. OS i Salt Lake City innebär en radda tv-fester. Ja, en del av finalerna ligger så till i tiden att det nog blir bra underhållning även om våra haussade favoritsvenskar går vilse i Swix-boden.

Foto: Mikael Gustavsen
För att få den rätta Salt Lake City-känslan ska man strunta i Coca Cola och kaffe.

Vad sägs till exempel om första tävlingsdagen 9/2 – med 30 km herrar en lördagskväll klockan 20.30. Eller fredagsnatten mellan 15 och 16/2 – när Tre Kronor ger sig på Kanada klockan 00.10. Och Magda Forsbergs 10 km jaktstart kvällen därpå klockan 20.00. Tre delikata godbitar bland 400 timmar från SVT. 700 om man har digital-tv via Boxer eller Senda.

Uppladdningen i tv-soffan bara måste bli rätt. Självklart blir det i Utah style.

I det här läget uppstår ett smärre problem. Staten Utah och Salt Lake City är knappast gastronomins vagga på jorden. Inte heller dryckesvanorna tillhör de spännande. De mormoner som byggt Utah har nöjt sig med bli mätta på ”genuin amerikansk mat”, det vill säga biff och potatis.

Regnbågsforellen är statens symbol

Ibland har man tokat till det med en mysig soppa. De kulinariska äventyren har sällan varit yvigare än så. Öl och sprit var länge mer förbjudet än i Svea Rike.

Men fjällbäckarna i Klippiga Bergen har inte ens mormoner kunna tråka till.

Där finns regnbågsforell, statens nationalsymbol. Så varför inte ladda med en regnbågsforell i ugn?

Regnbågsforell med lime och örtsmör:

2 personer

2 foreller (ca 200 g styck)

Salt och peppar

75 g smör

1 vitlöksklyfta

Rivet skal från 1/2 lime

Saft från 1/2 lime

1 dl hackad timjan

1 finhackad schalottenlök

2 ark smörpapper

Ugnen på 200 grader. Skölj, torka och krydda fisken in- och utvändigt. Mixa alla ingredienserna utom löken. Rör ned schalottenlöken. Fördela smöret i forellerna. Slå in dessa i papper. Lägg i form. Låt stå i ugn ca 20 minuter. Servera med nykokt potatis. Eller varför inte testa Idaho-dito,

Utah kan ju inte få all fokus!

Mormonerna bojkottar allt med koffein

Till detta dricker man förslagsvis det blaskiga ölet Coors, bryggeriet ligger nästgårds i Golden, Colorado. Men definitvt inte Cola eller kaffe av respekt för mormonerna, dessa bojkottar allt med koffein.

Som dessert testas möjligen ”Klippiga bergen-ostron”, fårtestiklar på Utah-vis, men det känns ganska lätt att avstå.

Innan SVT dagligen drar i gång kl 16.00 med ”Godmorgon Salt Lake City” laddar den seriöse Utah-njutaren med att lyssna på Osmonds och kolla filmer som spelats in i trakterna. Det finns 100-tals, då majestätiska Monument Valley ligger i staten. ”Indiana Jones”, ”Thelma & Louise” och ”Rio Grande” med John Wayne är tre säkra kort. Alternativt nåt med Robert Redford, han bor där nu, eller nåt om västernskurken Butch Cassidy, han föddes där.

Men skäms inte ett skvatt för att sedan återvända till tv-apparaten. Den uppfanns nämligen av ytterligare en Utah-son, Philo T Farnsworth.

Dessutom: de svenska mormonernas två regioner kallas ”stavar”. De minsta distrikten heter ”gren”.

Det här kan bara inte bli fel. Trots fårtestiklarna.

Lars Nylin

ARTIKELN HANDLAR OM