Skarpladdat gevär funnet vid OS-arena

”Det var ett mycket grovt skjutvapen”

SPORTBLADET

SALT LAKE CITY

Säkerhetsorganisationen i OS är satt i högsta beredskap.

Ett grovkalibrigt prickskyttegevär har hittats undangömt på skidområdet i Soldier Hollow.

Dessutom fann polisen 386 kulor.

- Klart att det inte är bra, men vi litar på arrangörerna som garanterar våran säkerhet, säger Stefan Lindeberg på SOK.

Rädslan för terrordåd har gjort att OS i Salt Lake City kommer att bli det mest bevakade idrottsmästerskapet någonsin. Tusentals poliser och militärer finns på plats för att garantera deltagarnas säkerhet.

Men det räcker inte.

- Det dom har sagt är att säkerheten kommer att skärpas ytterligare efter det här. Några detaljer har jag inte fått, säger Stefan Lindeberg.

Det var i lördags som en vargjägare i Soldier Hollow av en ren händelse sprang på det laddade prickskyttegeväret, som låg i en grön metallbox, undangömd i närheten av längdskid- och skidskytteområdet.

Han kontaktade direkt polisen.

- Det var ett mycket grovt skjutvapen. Kaliber 50, säger Dag R Dahlen, som ansvarar för det norska landslagets säkerhet.

Ett gevär för krypskyttar

Steve Groves, som ingår i en lokal polisiär insatsstyrka, sa i går att vapnet kan användas av krypskyttar på mer än en och en halv kilometers avstånd.

- Vi brukar använda det till att slå ut lastbilar. Ett skott kan blåsa bort hela motorblocket. Du måste ligga ner för att skjuta med det, sa han till den lokala tidningen Standard Examiner.

Polisen fann senare 386 kulor, som låg intill vapnet.

- Frågan alla ställer sig är var den kommer ifrån. Det är inget vanligt vapen, utan ett specialvapen. Dessutom förbryllar mängden skott, säger Dag R Dahlen som i går satt i möte med arrangörerna.

Och fortsätter:

- Nu är geväret skickat på analys. Polisen undersöker om det finns några fingeravtryck på det.

Liknande vapen som den som hittades i Soldier Hollow, används av den amerikanska insatsstyrkan Navy Seal, som bland annat finns på plats i Afghanistan.

I dag kommer skidskyttelandslaget och delar av längdlandslaget att anlända till Soldier Hollow.

Sverige har ingen säkerhetsansvarig

- De aktiva kommer att få den information de behöver. En åtgärd som vidtagits är att hotellen fått ökad bevakning, säger Stefan Lindeberg, som själv inspekterade området i söndags.

Till skillnad mot många andra länder har Sveriges olympiska kommitté inte valt att ta med sig någon säkerhetsansvarig till Salt Lake City. Enligt Stefan Lindeberg behövs det inte.

Säkerheten i Solider Hollow har varit i fokus tidigare. Bland annat har SOK påpekat brister i den.

- I och med att det inte finns någon vanlig OS-by där så måste hotellen där åkarna bor bevakas hårdare, säger Stefan Lindeberg.

Patrik Thornéus