”Join the US-army”

OS riskerar att bli det största propaganda- skådespelet världen skådat

SPORTBLADET

SALT LAKE CITY

Sakta men säkert börjar det gå upp för allt fler av oss här:

OS kommer att bli

en egen vapengren i USA:s krig mot terrorismen.

Foto: ap
THE HOME OF THE BRAVE Den amerikanska truppen ska tåga in på arenan med den återvunna flaggan från terroristdåden mot World Trade Center. Bered er på en invigning i sann amerikansk nationalistisk anda!

Tro mig:

Har vi aldrig fått nog av den amerikanska nationalismen förr kommer vi att få det under OS.

Det kommer att krävas fullständig uppslutning kring amerikanska idrottsmän, amerikanska symboler och amerikan-

ska regeltolkningar.

Budskapet:

Är ni inte med oss är ni emot oss.

Första öppna striden gäller den amerikanska flaggan, den slitna, trasiga och lite brända flaggan, som hittades på Ground Zero under uppröjningsarbetet vid World Trade Center.

IOK ändrade sig

När förslaget kom att USA:s trupp ska bära den under inmarschen vid OS-invigningen på fredag verkade det kanske som ett harmlöst förslag och många reagerade över att Internationella olympiska kommittén - IOK - sa nej.

IOK ändrade sig sen och det var väl kanske bra. Symbolen för terrorismens övergrepp på demokratin och för att demokratin alltid kan hittas i spillrorna av nederlagen - och överleva - finns det säkert all anledning att visa.

Men jag antar att orsaken till att IOK sa nej var att man ville sätta en gräns; det finns faktiskt en nivå där USA:s olympiska kommitté passerar gränsen för hur mycket de ska få styra det här evenemanget. Det talas om att det framlagts förslag om manifestationer mot Al Quaida och USA:s motståndare vid varje evenemang.

Och reaktionen på IOK:s nej var typisk:

-Ingen ska tala om för oss vad vi ska göra vid vår tävling i vårt land, sa upprörda människor i tv.

Är ni inte med oss är ni emot oss.

Världen - enpartistat

Jag tror att invigningen på fredag blir en orgie i nationalism och jag är rädd för att det blir en osmaklig orgie. Jag är rädd för att det blir en orgie i nationalism på samma nivå som de vi såg i Moskva 1980, enpartistatens orgie av självömkan och styrka. För USA är just nu ett land som är fast beslutet att göra hela världen till en enpartistat i kampen mellan det goda och det onda, mellan offren för 11:e september och Al Quaida.

Är ni inte med oss är ni emot oss.

Ladda med spypåse

OS är just nu bästa vapnet för att svetsa ihop resten av världen med George Bush mot bin Ladin.

Jag är rädd att vi kommer att kräkas på alla de manifestationerna snart.

Vi såg en del av dem på Super Bowl i söndags.

Mariah Carey sjöng nationalsången och en av kulisserna var det klassiskt symboliska gamla monumentet med lite bråte och en sliten USA-flagga på en

kulle, det påminde om andra världskriget, Korea, Viet-

nam, USA på månen eller vad ni vill.

Och när U2 och Bono sjöng i pausen visades en kuliss med namnen på passagerarna på planen som kraschade. Offer. Symboler.

Och som om inte den känslomässiga effekten var nog öppnade irländaren Bono sin jacka på slutet av sången och visade en amerikansk flagga i fodret. Det var ganska patetiskt. Men publiken jublade naturligtvis. Bono visade det de ville se:

Är ni inte med oss är ni emot oss.

Just say U-S-A

Jag minns OS i Atlanta och den känsla som rätt snabbt spred sig på läktarna; det var bara USA som existerade. Det var inte normal nationalism; det var ren dumhet. U-S-A skrek alla och visade att ingenting annat var ens intressant. I tv-inslagen existerade över huvud taget inga motståndare.

Jag kan bara bäva för hur det kommer att låta här i Salt Lake City.

U-S-A.

Join the army. Är ni inte med oss är ni emot oss.