Reserven Enqvist fixade kvitteringen

Björkman förlorade första DC-singeln

SPORTBLADET

BIRMINGHAM (TT)

Världsettan Thomas Johansson spelade inte.

Det tackade britterna för.

Men Thomas fick dem att sätta jublet i halsen - Thomas Enqvist, alltså.

Johanssons ersättare vann i tre raka set, 7-6, 7-6, 6-2, mot Greg Rusedski. Därmed står det 1-1 i matcher inför lördagens dubbel i Davis Cup-mötet Sverige-Storbritannien.

Foto: AP
Thomas Enqvist imponerade i DC-singeln mot Greg Rusedski.

Englands svenske förbundskapten Sven-Göran Eriksson satt på läktaren och såg Tim Henman besegra Jonas Björkman i första matchen. Henman vann med 3-1 i set och gav britterna ledningen.

Därmed vilade ett tungt ansvar på axlarna hos Thomas Johanssons ersättare, namnen Enqvist, i den andra singeln.

Enqvist aggressiv

Enqvist hade inga nerver alls när Rusedski visade upp sin enorma servekanonad i de två första seten. Båda gick till tiebreak och där var Enqvist den starkare.

I tredje set var Rusedski en slagen man och Enqvist bröt hans serve tre gånger i rad och hemförde setet med 6-2.

- Jag är mycket nöjd med mitt spel. Rusedski servade enormt bra i dom två första seten, men jag hade rätt fokus och plockade fram mitt bästa spel i tiebreak. Jag var aggressiv och gjorde få misstag. Dom gånger jag fick chansen att returnera Gregs serve lyckades det också bra, sade Enqvist.

Enqvist har ett stort spel i sig på hardcourt. När hans tunga grundslag sitter och passeringarna viner in på rätt sida om linjen har han få övermän i världen.

- Thomas spelade på en mycket hög nivå i kväll, konstaterade DC-kaptenen Calle Hageskog.

Revansch för Henman

I söndagens första singelmatch möter Enqvist Tim Henman. Vinner Sverige lördagens dubbel har han chansen att avgöra.

Henman, som fick sin revansch mot Jonas Björkman för förlusten i Australian Open när han vann den första singelmatchen med 6-4, 7-5, 4-6, 7-5.

Det var en hård och jämn match där Björkman tappade första set på ett snöpligt sätt. Även det andra setet blev en envig, som i praktiken kunde ha vunnits av vem som helst av spelarna, men Henman drog vinstlotten på nytt.

När Henman sedan bröt fram till 4-3 i tredje set såg matchen ut att vara avgjord, men Björkman kom tillbaka storartat och vann setet med 6-4 efter två raka servegenombrott.

- Jag kände att jag var på gång då och när jag hade 4-1 i fjärde det såg det verkligen ljust ut, men tyvärr kom jag in i en svacka, samtidigt som Tim hittade ny energi, berättade Björkman.

Det var framför allt servarna som inte fungerade för Björkman. Henman däremot servade stabilt och var mycket nöjd med sin revansch, som inramades av över 10 000 jublande åskådare i National Indoor Arena i Brimingham.

- Jag lärde mig av misstagen jag gjorde mot Jonas i Australian Open, sade britten.

Johansson i dubbel?

Lördagens dubbelmatch ser Björkman tillsammans med Magnus Larsson mot Henman/Rusedki.

Britterna har 5-0 i statistik i DC-dubblar, men mot relativt svagt motstånd.

- Jag tycker ändå att dom är favoriter, jag och Magnus har visserligen spelat ihop mycket i klubblaget i Växjö så vi känner varandra bra på banan, men internationellt har vi bara spelat enstaka matcher ihop.

Sverige har möjlighet att använda sig av Thomas Johansson i dubbeln i stället.

- Thomas kände sig helt fräsch i ljumsken på fredagen, så det är mycket möjligt att han spelar dubbeln, sa assisterande DC-kaptenen Anders Järryd.