300 timmar OS - då blir det inte bara bra kvalitet

SPORTBLADET

Två veckors sändningar från vinter-os kostar Sveriges Television i runda tal 100 miljoner kronor.

För att få maximal valuta för den rekordkosingen presenterar man mer än 300 timmar från Salt Lake City. Därtill kommer ytterligare 400 timmar via digital-tv.

Att denna enorma kvantitet omöjligt kommer att kunna följas av ständig kvalitet och explosivitet visade gårdagskvällens inledande inför-invigningen-soiré. Från en OS-studio som scenografiskt är lika delar Jukkasjärvi ishotell och "Pingus sagovärld" bjöds en premiärshow som lugnt uttryckt tog sin lilla stund att få upp marschfarten.

I inledningen av föreställningen var stämningen så utdraget avslappnad och mysig att jag nästan började längta tillbaka till det lätt stökiga bingolotteriet från "Hello Sydney". En nostalgi jag dessförinnan inte hade trott kunde uppstå. En skribent som nyss klagat på TV4:s ibland smått hysteriska bevakning av handbolls-EM fann sig nu så smått sukta efter en entusiastiskt tjoande Claes Hellgren.

Det tog sig - till slut

Men föreställningen tog sig och skvallrade så småningom om att allt - allt! - talar för att vi tv-tittare kan få åtskilliga starka OS-upplevelser de närmaste veckorna. Främst då naturligtvis rent sportsligt. Har en svensk os-trupp någonsin innehållit så många tv-vänliga profiler? När kunde man senast tillåta sig att vara så blågul-blodigt optimistisk på förhand?

Men även SVT kommer att få chansen att visa sig på styvaste tv-linan från Mormon City.

Redan i den hiskeliga och överbelysta studion finns en bastant trio i Christer Ulfbåge, Micke Leijnegard och Marie Lehman. Golfbåge vet vi var vi har vid det här laget. Men hans kollegor har i sitt bästa forum chansen att få så sina verkliga genombrott som breda tv-profiler. Tyckarinslaget "Konsulterna", i regi av Lehman, kändes dock aningen vagt denna första kväll.

I Salt Lake City med närhet handlar det om det bekanta "Sportspegeln"-gänget förstärkta med i princip samma bisittare som under de senaste mästerskapen. Inga Jukkasjärvi-grepp där.

Albert Svanberg chockerade

Vi vet vad det innebär: långa finurliga inslag, ofta av den outtröttlige Jens Lind, varvade med mer konventionell, men alltid habil, tv-sport-journalistik. Det skakar sällan om. Man garvar aldrig högt. Men vi är några stycken som är stenålders nog att innerligt uppskatta själva attityden.

Premiärkvällen chockade annars den vanligtvis lätt buttre Albert Svanberg med att vara hyfsat...rolig! Hade Svanberg månne smuttat på EPO-karaffen?

Så var den så över, uppladdning inför inledningen till invigningen. Efter en paus kom nyheten om nya dopningsfall. En annan OS-verklighet hade presenterat sig för första gången från Salt Lake City.