”Jag ska vara lika tuff som kommentator”

Experten Ulf Samuelsson är tillbaka i OS - med svenskt pass

SPORTBLADET

SALT LAKE CITY

Ulf Samuelsson är tillbaka i OS.

Som svensk.

- Alla papper är klara och jag får mitt nya svenska pass på Sveriges nationaldag den sjätte juni, säger Ulf Samuelsson, 37.

titta, han snackar Ulf Samuelsson är i OS som SVT:s expert. "Är det befogat kommer jag att vara kritisk", säger han om sitt nya jobb.

Ulf Samuelsson kommer att vara expertkommentator i SVT under OS.

I natt gjorde han entré i hockeyarenan E Center i Salt Lake City.

Men bara för att prova ut hörlurarna och titta på några av kvallagens träningar.

Rycker det inte lite i benen?

- Nej. Det kan hända ibland då jag går på någon match och hör nationalsången just före nedsläpp. Då kan jag känna gåshud. Men annars tycker jag att jag la av vid precis rätt tidpunkt och på mina egna villkor.

Nagano värsta minnet

Du blev Nagano-OS mest omskrivna svensk, när det visade sig att du var amerikansk medborgare och tvingades lämna OS före kvartsfinalen. Är det ditt värsta minne från hockeykarriären?

- Absolut. Det som hände där var det tuffaste jag varit med om. Man kan vara inne på baklängesmål i viktiga matcher, men det är man alltid beredd på. Det ingår i spelet. Men det som hände i Nagano kan man aldrig förbereda sig för.

- Sedan fick jag ju höra att Teemu Selänne gjort båda finska målen då vi föll i kvarten. Det var inte heller så kul, eftersom Selänne var en av de spelare jag skulle ta hand om.

Tänker du ofta på det som hände?

- Nej, men här i OS är det svårt att undvika. Det finns ju de som är bussiga och påminner mig. Senast var det Curre Lundmark som visade en gammal bild från Nagano.

Ceremoni för passet

Men nu är du svensk igen?

- Ja, det kommer till och med att bli en ceremoni i New York, då jag får mitt nya svenska pass.

Vad tror du om Sveriges chanser den här gången?

- Alla verkar ha Kanada som favorit, men jag vet inte om jag håller med. Sverige är minst lika bra. Svenskarna i NHL har gått fruktansvärt bra, det är bara att titta på poängligan. De håller världsklass.

- USA har alltid en förmåga att lyfta sig på hemmaplan. Speciellt efter allt som hänt. De är väldigt patriotiska i det här landet. Ryssarna har ett enormt bra lag och kan Fetisov få alla att dra åt samma håll, så blir de livsfarliga. De har dessutom världens bäste målvakt just nu i Khabibulin.

"Z en överraskning"

Något som överraskade dig i svenska laguttagningen?

- Ja, Z (Henrik Zetterberg) var en liten chock. Å andra sidan kan det vara bra att ha framförhållning. Han har kanske tre OS framför sig och av det lilla jag sett av honom, verkar han ha förutsättningar att bli en bra spelare.

Kommer du att vara lika tuff som expertkommentator, som du var som spelare?

- Det tror jag. Jag tänker inte sitta och gnälla, då hockey är en sport där alla gör fel i något byte. Men är det befogat kommer jag att vara kritisk.

Mats Wennerholm