Den vita religionen som styr OS-stan

1 av 2 | Foto: Mats Strand
TIDIGA GIFTERMÅL Mormonerna ingår tidigt äktenskap. Många män har också flera fruar. Eller som dom själva säger, ”en religös rättighet”.
SPORTBLADET

SALT LAKE CITY

De vita granitpalatsen utstrålar makt.

Tempelvakten Frank är också helt vitklädd.

– Renhetens färg, säger han och ler.

Det är så mormonerna vill uppfattas. Rena och vänliga.

Men leendena kan inte dölja att det är mormonerna som styr det mesta i stan.

Kritikerna har döpt spelen till mormon-OS.

Mormonerna vet inte på vilket ben de ska stå.

Å ena sidan vill de gärna utnyttja OS för att sprida sin lära över världen och göra sig av med ryktet som en ”konstig” religion. Samtidigt vill de inte beskyllas för att ta över idrottsfesten.

Mormonernas massiva högkvarter vid Temple Square jämförs av dem själva med Vatikanen. Granne är Utahs delstatsparlament längre upp i backen. En närhet som inte bara är fysisk.

Nästan alla politikerna är mormoner. Delstatens samtliga senatorer och kongressmän bekänner sig till läran. Tre av fyra domare är mormoner.

OS-bossen Mitt Romney likaså.

Tentaklerna mellan kyrkan, politikerna och rättsapparaten är intrasslade som hos en bläckfisk.

Utan mormonernas starka påtryckningar hade staden aldrig fortsatt sin envetna kamp för att få OS. En kamp som slutade med att två av kyrkans män åtalades för att ha mutat spelen till Salt Lake City.

Precis som judarna ser sig mormonerna som det utvalda folket. De flydde undan förföljelser i USA på 1800-talet och fann i Utahs öken det heliga landet.

De har byggt en stat – i själva staten

Här har de byggt upp en stat i staten. De har lyckats med att bli betraktade som en etnisk grupp trots att de varken talar ett eget språk, har egen mat eller musik.

Mormonerna har härdats av omgivningens hat. De betraktas fortfarande av många mer som en sekt än en religion. Till det bidrar en del rätt extrema och konservativa åsikter.

Mormonerna fördömer abort och homosexuella. När USA:s scoutkår för några år sedan ville tillåta homosexuella ledare hotade mormonerna att dra tillbaka varenda cent de ger i bidrag till scoutrörelsen. I så fall hade rörelsen tvingats lägga ner.

Mormonerna förväntas helt avstå från cigaretter och alkohol, vilket underlättas av Utahs restriktiva alkohollagar som för tankarna till den svenska motboken.

Koffein är också bannlyst. Kaffe, te och Coca Cola är förbjudna på rörelsens eget universitet. Vilket inte hindrar att en av huvudsponsorerna för OS är just Coca Cola. Mormonerna är kända för att vara pragmatiska när så krävs.

Summan av lasterna verkar dock vara konstant. Utah-invånarna tillhör de högsta förbrukarna av sötsaker i landet.

Medellivslängden i Utah är den längsta i USA.

Men ingenstans i landet konsumeras så mycket antidepressiva mediciner av typ Prozac.

De gifter sig unga – och många gånger...

Mormonerna gifter sig ofta unga. Under ett timmes besök vid Temple Square räknar jag till minst fem olika brudpar i jakt på kameravinklar som får med templets vackra spiror i bakgrunden. De flesta brudparen ser ut att just ha passerat 20-årsstrecket. Många hittar sin partner när de studerar vid mormonernas eget universitet Brigham Young University i rörelsens andliga centrum, staden Provo. Mormonerna föder 50 procent fler barn än genomsnittsamerikanen. Mannen ses som familjens överhuvud och kvinnan är ofta hemmafru.

Numera tar sig männen bara en hustru. Annat var det med en av grundarna Brigham Young som hade 55 fruar. Ett faktum som förbigås med tystnad i en officiell biografi.

Först efter hot om att beslagta Mormon-kyrkans samlade tillgångar fick en profet en uppenbarelse som ledde till att mormonerna förbjöd bigami. Ändå hänger bigamist-ryktet kvar. 60 000 människor i Utah lever fortfarande i familjer med flera fruar. De kallar sig fundamentalistiska mormoner.

Utövarna hävdar att flera fruar är en religiös rättighet. Utomstående menar att männen bara är intresserade av sex och att kvinnorna i praktiken är sexslavar. Alla fruarna bor under samma tak och mannen tillbringar nätterna med dem i tur och ordning.

Incest och misshandel sägs vara vanligt i äktenskap med flera fruar. Lagom inför OS försökte myndigheterna göra slut på bigamin genom att åtala Tom Green som har fem fruar. Men där stannade försöken.

– Månggiftet är för omfattande, säger en ansvarig. Vi har låtit det pågå för länge.

Mormonernas religion växer snabbast

Trots att bigami är förbjudet bedriver ”fundamentalisterna” en stark lobbyverksamhet. Samtidigt har kvinnor som lyckats ta sig ur polygama äktenskap startat en organisation för andra kvinnor som mot sin vilja delar sin man med flera fruar.

Mormonerna är den av världens religioner som växer snabbast.

Kyrkan bedriver en aggressiv missionsverksamhet runtom i världen. Vem har inte mött de prydliga och slätkindade männen i vit skjorta och skrynkelfri kostym som två och två går runt och knackar dörr? Varje mormon förväntas ge två år av sitt liv till att missionera.

Jag behöver inte stå länge under den massiva flaggstången på Temple Square innan jag träffar en av dem. Hon presenterar sig bara med sitt efternamn.

– Syster Stenberg, säger hon på välklingande svenska och ler fromt.

Syster Stenberg lämnade hemmet i Stockholm i november för Salt Lake City. Här ska hon i 18 månader visa runt besökare bland mormonerna heliga byggnader och samtidigt försöka få dem intresserade av religionen.

– Jag missionerar från nio till nio, sex dagar i veckan. Torsdagar är jag ledig för att kunna skriva brev och läsa.

Precis som alla de övriga flickorna med sina löftesrika leenden är hon klädd i en svart, lång kappa. Ändå huttrar hon.

– Tack vare olympiaden har vi fått extra många besökare. Annars brukar de flesta komma hit på sommaren.

Hon visar mig tabernaklet där mormonernas berömda kör sjunger varje söndag.

Berättar om de två och ett halvt ton tunga granitblocken som fraktades hit dragna av oxar för att bygga templet. Om miraklet när fiskmåsar anlände till den öknen och åt upp gräshoppor som hotade skörden.

Hon kan allt som ett rinnande vatten. Syster Stenberg – hon heter Angelica i förnamn får jag reda på senare – är mormon sedan födseln. Båda hennes föräldrar konverterade.

– Största skillnaden mot kristendomen är att vi har tempel i stället för kyrkor och nu levande profeter som guidar oss i vårt dagliga liv.

Högste profeten är en pigg 91-åring vid namn George Hinkley.

Mormonerna är väldigt välkomnande och samtidigt avvisande. När jag ber att få besöka templet klappar mig en av tempelvakterna vänligt på axeln. Han är klädd i vit skjorta, vit kostym och vit slips. Jag blir nästan bländad. Bara hörapparaten bryter av i beigt.

Mannen ser ren ut i sin kostym

– Därinne pågår hela tiden heliga ceremonier, förklarar Frank Jacobsen. Innan man får tillträde måste man utveckla sin broderliga kärlek. Man måste vara ren.

Frank ser väldigt ren ut i sin vita kostym.

Alla medlemmar måste ge kollekt för att få besöka det allra heligaste. 15 procent av sin lön förväntas man ge till rörelsen. En av förklaringarna till varför kyrkan inte bara är en religion utan också en mycket framgångsrik affärsverksamhet.

Tidskriften Time har beräknat Mormonkyrkans tillgångar till minimum 300 miljarder kronor. Kyrkan äger också mark tillräckligt för att driva 150 jordbruk, bland dem den största i hela USA Deseret Cattle & Citrus i Florida.

Inför OS planerade kyrkan en stor annonskampanj på TV under spelen.

Men backade inför risken att det skulle väcka anstöt. Order utgick att inga missionärer fick antasta OS-besökarna utanför kyrkans område.

En PR-kupp har mormonerna ändå lyckats med. Kyrkan lånade staden en stor parkeringsplats som under spelen ska användas för medaljutdelning varje kväll.

När TV-kamerorna zoomar in flaggorna som hissas kommer mormontemplets upplysta spiror att dominera bakgrunden.

70 procent av Utahs invånare är mormoner

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM