SVT har många frågetecken att räta ut under OS

SPORTBLADET

En grym sanning för ack så skickliga tv-sport-producenter är att deras jobb är förgäves om inte idrottsmännen svarar upp mot förväntningarna. När Elofsson kör in i väggen hjälper det inte hur överjordiskt vacker bildproduktionen är.

Det är då en ynklig tröst om Jonas Karlsson och Anders Blomqvist är vältajmat klockrena i sina kommentarer. Det här är ganska orättvist.

Men livet är elakt och relationen mellan hönan och ägget är sällan så oklar som när vi talar om något så emotionellt laddat som tv-sport.

Därför är det med viss avvaktan som den här spalten tycker till efter tre dagars tävlingar från Salt Lake City.

Det enda som står utom något som helst tvivel är storheten i just bilderna från Utah. Så här vackra skildringar av vintersport har aldrig tidigare producerats. Begreppet vackert som på vykort har plötsligt fått ett ansikte.

Tyvärr är nu detta inget som SVT-sporten kan ta någon credit för. På SVT-fronten finns det så här långt i spelen troligen fler frågetecken än utrops-diton:

Konsulter är lätta att byta ut

Håller verkligen Ulf Samuelsson som bisittare vid ishockeyn? Vad tänkte Peter Jihde innan och under efter-fiaskot-samtalet med Per Elofsson? Bör inte Johan Ejeborg hålla sig till hästkrafter? Varför agerar vissa kommentatorer hejaklack, tror de Magda lyssnar? Varför har Christer Golfbåge så förbålt svårt att släppa ifrån sig utrymme? Kan man man inte frysa de nervösa studio-monitorerna åtminstone en sekund per timme?

Och så den troligen vanligaste OS-frågan i svenska stugor: Skulle inte idén "Konsulterna" ha stannat på skissbordet? Konsulter är lätta att byta ut. Borde man inte fundera på det efter tre kvasikvällar som endast kan ha roat tre, fyra stammisar på Restaurang Prinsen i Stockholm?

Men så är vi tillbaka där vid hönan och ägget. Ge oss några rejäla svenska framgångar. Då längtar vi troligen dreglande efter ytterligare femtioelva timmar med hejande och håande och mysigt soffsnack med kusiner och barndomstränare i den hiskeligaste studiomiljön sedan "Jakobs stege".

Förhoppningsvis har den succén inträffat redan när detta läses.

Vem satt i knäet på vem?

Apropå frågetecken: Osorterat TV4-folk har hört av sig efter att tv-spalten placerat en radda sådana efter Fyrans bevakning av handbolls-EM. Spalten menade att det fanns vissa tveksamheter i hur Fyran hanterade balansgången mellan sport, journalistik och spektakel.

Patrick Ekwall retar sig särskilt på ifrågasättandet av hur Fyransporten skulle ha handlat om något kontroversiellt inträffat under kanalens "egna" mästerskap. "Det är klart att vi skulle behandlat det rent journalistiskt. Varför ska vi ifrågasättas på så hypotetiska grunder?" undrar han.

Det är mycket möjligt att Ekwall har rätt, det var kanske orättvist. Men seriös tv-sport tillåter inte att en kanal sitter i knäet på en sport. Eller om det nu var tvärtom under EM.

African Nations Cup bjöd vare sig på stor fotboll eller särskilt stor tv-sport. Men den bjöd på a) Kameruns charmiga kortärmade friidrottströjor, samt b) lysande kommentatorsinsatser av paret Chris Härenstam/Pelle Blohm. Det hade varit mumma om paret fått jobba ihop även från fotbolls-VM. Nu får vi nöja oss med den entusiastiske och ultrakunnige Härenstam med SVT-blazer på japanska och sydkoreanska pressläktare.

ARTIKELN HANDLAR OM