Finländare lurade USA på puckelpistguldet

Fredrik Fortkord 13:e i finalen

SPORTBLADET

SALT LAKE CITY (TT:S UTSÄNDE)

Janne Lahtela fixade Finlands andra guld under de olympiska spelen när han vann herrarnas puckelpist före USA:s unge Travis Mayer.

Sveriges Fredrik Fortkord kom på trettonde plats.

Foto: AP
Janne Lahtela fixade Finlands andra guld när han vann puckelpistfinalen.

- Helt rätt att Lahtela vann. Själv är jag inte nöjd med mitt finalåk, men jag satsade åtminstone. Det övre hoppet och mellanpartiet kunde ha gått bättre, tyckte Fredrik Fortkord.

I motsats till lagkompisen Patrik Sundberg lyckades Fredrik Fortkord kvala in till finalen, som fjortonde man.

I finalen var det ingen tvekan om vem publiken ville ha som segrare - Jonny Moseley, OS-vinnaren från Nagano för fyra år sedan.

Bara tvåa tävlingar innan OS

Innovatören Moseley har lagom till OS i Salt Lake City uppfunnit ett nytt halsbrytande trick som han kallar Dinner roll.

Publiken älskar när amerikanen snurrar horisontellt i luften, men hans Dinner roll faller inte domarna i smaken.

Moseley landade utanför prispallen. Där hamnade ändå en amerikan.

Travis Mayer tillhör den nya generationen freestyleåkare. Med en fantastisk teknik och blixtrande snabbhet tog 21-åringen från New York silver.

Det märkliga är att han bara hunnit med att åka två världscuptävlingar sedan debuten i höstas i Tignes där han blev 27:a.

- Men Mayer har visat på träningen att han var en klar medaljkandidat, sade Fredrik Fortkord.

Lahtela störst

Janne Lahtela, 27, slog igenom på allvar på OS i Nagano där han tog silver.

Nu är han störst.

Finalåkets två hopp, det ena en fyrdubbel twister och nästa en trippeltwist-spread, satte han perfekt. Inte nog med det, han hade även bästa poäng för sin åkteknik av alla. Även på den tredje bedömningsgrunden, tiden, var Lahtela bäst.

Fredrik Fortkord satsade allt i sin första OS-final.

Det övre partiet gick i stort sett bra, liksom ingången till hopp nummer ett.

- Ändå tappade jag lite balans på helikoptern. Och mittenpartiet gick lite för fort, så bakändarna på skidorna slängde ut för mycket, förklarade han.

Tung i benen

Det sista hoppet, en fyrdubbel twister, satt som den skulle men poängen 24.89 räckte inte riktigt till när Lahtela, Moseley och resten av startfältet startade sin show.

Lite efterklok var också Fredrik Fortkord när han begrundade sin placering.

- Har känt mig trött och tung i benen hela dagen. Med facit i hand har det nog blivit lite för mycket träning de senaste dagarna. Samtidigt har det varit bra för självförtroendet att känna på backen.

Thomas Eriksson/TT