Inte konstigt att det gick som det gick

SPORTBLADET

Det är presskonferens i Salt Lake City med fru Forsberg. Hon har just genomfört en tävling som resulterat i hennes livs första OS-medalj. Hon är glad, hon är mätt, hon ler sitt fantastiska leende. Och hon får frågan om hon inte känner sig misslyckad? Frågan upprepas fem gånger, för de samlade journalisterna måste kollektivt övertygas om att Magdalena inte snackar skit när hon säger att hon är stolt över sig själv.

- Nu har jag en OS-medalj, fattar ni, säger Magda och skrattar högt.

Nej, Magda, det är klart vi inte gör. Gjorde vi det skulle inte upphaussningar och sågningar se ut som de gör. Visst är det träning, laddning, kost, nattsömn, höga höjder, mental styrka och formtoppar som styr resultaten, men självklart har svarta krigsrubriker om att "Nu tar vi äntligen Guld" en stor inverkan på bendarr och mjölksyra.

För alla idrottsstjärnor av rang har ju lärt sig hur den kommande löpsedeln ser ut - om det nu skulle visa sig att man har en dålig dag.

Det är "Chocken!" eller "Fiaskot!" i rubriken och det är mejl från tv-tittare som påstår att svenskarna inte klarar pressen när det verkligen gäller, och det är läkare som är oroade över formsvackan, och det är gamla klasskompisar som berättar om hur man betedde sig på gymnastiken i lågstadiet, och det är tränare som i slutänden ändå hoppas på ett guld.

Krav och förväntningar

Ändå blir vi alltså chockade när stjärnorna går in i den berömda väggen. Trots att vi är många svenskar som ser den i vitögat varje dag, utan att vi är i närheten av sådana krav och förväntningar.

Visste ni förresten att enligt den Svenska handordboken uppkommer en chock av något som upprör och väcker anstöt, att den är lika med ett akut sjukdomstillstånd orsakad av en häftig påverkan på organismen?

Elofsson väckte alltså anstöt när han i lördags kväll åkte lite långsammare på skidorna än han gör i vanliga fall. Och halva Sverige hamnade följaktligen i ett akut sjukdomstillstånd. Vilken börda att bära för pojkstackarn - på stumma ben dessutom. Inte konstigt att det sedan gick som det gick i går.