Vitryssar utslängda från OS

Shorttrack-åkare försvann när hon skulle dopingtestas

SPORTBLADET

SALT LAKE CITY

Påsen med dopningsprover var inte försluten och det positiva provet kunde inte räknas.

Därför begärdes den vitryska OS-deltagaren Julia Pavlovitj in för ett nytt test.

När shorttrack-åkaren i stället försvann åkte hon och hennes land på IOK:s hittills hårdaste bötesstraff.

Internationella olympiska kommittén tog i med hårdhandskarna då 23-åriga Pavlovitj aldrig dök upp för det nya dopningsprovet. Tillsammans med överledaren för den vitryska truppen, Jaroslav Baritjko, har Pavlovitj blivit utslängd från OS.

IOK har också indirekt utdelat drygt 1,2 miljoner kronor i böter i form av indraget stöd till Vitrysslands olympiska kommitté under resten av året. Det är den hårdaste böteslappen som IOK delat ut överhuvudtaget.

Nandrolon

IOK uppger att 380 gånger över den tillåtna gränsen för den anabola steroiden nandrolon hittats i dopningsprovet. Eftersom den påse som provet förvarades i, tillsammans med andra prov, inte var försluten så kunde emellertid IOK inte gå vidare, innan ett nytt prov hade tagits.

När sedan Pavlovitj försvann räknades hennes agerande som en vägran - vilket enligt IOK:s regler är likvärdigt med att lämna ett positivt prov.

Att även Jaroslav Baritjko straffas beror på att IOK säger sig vara säkra på att överledaren träffade Julia Pavlovitj innan hon lämnade Salt Lake City.

- Han var då fullt medveten om att idrottaren skulle testas på nytt, sade IOK:s generaldirektör Francois Carrard, sent på måndagen.

Hem till Minsk

Vitrysslands idrottsminister Aleksander Grigorov kallade på tisdagen provtagningsproceduren för "full av felaktigheter", och lät meddela att Julia Pavlovitj var på väg hem till Minsk, dit hon beräknades anlända under onsdagen.

Julia Pavlovitj var Vitrysslands enda deltagare i shorttrack och blev utslagen i kvalet på både 500 och 1 500 m.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM