Damernas stafett började med skandal

Ryssland och Ukraina diskades före start

SPORTBLADET

SALT LAKE CITY (TT:S UTSÄNDE)

Det var långt från den enorma skidskandalen i Lahtis-VM förra året.

Men på torsdagen drabbades skidtävlingarna i OS av en dopningsskandal.

Ryssland och Ukraina kom inte till start i damstafetten. Två åkare hade för höga blodvärden.

Foto: AP
STARTEN GÅR – men utan Ryssland och Ukraina.

Beskedet om att superfavoriten Ryssland och Ukraina inte skulle ställa upp i damstafetten i Soldier Hollow kom bara en kvart före start. Officiellt gavs ingen förklaring. Inga namn.

Ingen orsak.

Men den svenske damtränaren Sture Norén blev vittne till vad som skedde en och en halv timme före start.

- Jag var inne vid dopningskontrollen, sade Norén. Två aktiva var kvar där, ryskan Larisa Lazutina och ukrainskan Irina Terelia.

- Det var uppenbart en diskussion på ett slaviskt språk och så hörde jag någon säga ''nicht start''.

Illa med rykten

Någon information om vad som skett fanns inte under och efter loppet. Internationella skidförbundet (FIS) gör blodtester av hemoglobinvärdet, antalet syrebärande röda blodkroppar, på omkring 20 procent av alla aktiva två timmar före varje världscuptävling.

Förfarandet är likartat i OS.

FIS har som princip att stoppa åkare med för höga värden från tävling av medicinska skäl. Men man brukar inte gå ut med någon information när så sker.

- Det är för bedrövligt, sade svenska skidlandslagets chef Jan Palander. Nu vill man ha det här bekräftat. Annars blir det bara rykten. Det här är mycket illa.

De två aktiva som lämnade prover med för höga blodvärden kommer dock att testas på nytt.

- Om en aktiv lämnar ett blodprov med för höga hemoglobinvärden så får de därefter även lämna urintest, sade Dr Patrick Schamasch vid IOK:s medicinska kommission i telefon till TT.

Dopad ryska

Gränsvärdena när det gäller hemoglobin är 160 för damer och 175 för herrar. Enligt obekräftade uppgifter låg Lazutinas nivå på 166.

Förvirringen var uppenbarligen stor i det ryska lägret före start. Den ryska startdamen Olga Danilova höll på att göra sig beredd för tävling bara en liten stund före tävlingen.

Ryskan Natalia Baranova-Masolkina är avstängd i avvaktan på dom sedan hon lämnat ett positivt dopningsprov genomfört av Wada under träning den 18 januari. Urinprovet innehöll bloddopningsmedlet epo.

- Ändå är hon här i OS och tränar med ryskorna, sade Jan Palander. Det visar vilken syn ryssarna har på sånt här.

Måste öka testandet

Under VM i Lahtis 2001 åkte sex finländska skidåkare fast och avstängdes i två år för att ha använt hemohes, ett medel som kan användas för att dölja bloddopning och som därför är förbjudet.

Wada tog 1 621 tester på vinteridrottare före OS i Salt Lake City. Och det är där mycket mer finns att göra, tycker den svenska landslagsledningen. Alla världscupåkare testades inför världscupstarten och alla OS-deltagare testades också dagarna före spelen.

- Men de har inte kommit till oss och gjort out-of-competition-tester (oanmälda tester) en enda gång, sade Sture Norén.

- Före ett OS måste man ju öka testandet.

- Och man kan fråga sig hur såna tester sker, sade Jan Palander.

Arne Ljungqvist, som sitter i IOK:s medicinska kommitté och basar för dess verksamhet under OS, ifrågasätter också hur out-of-competition-tester går till.

- Det är inte kristallklart hur all provtagning sker. Bland annat lär Wada ha fyra procent no-show-fall, det vill säga folk som inte är tillgängliga när de ska testas. Så frågan är vad oanmälda tester egentligen är, sade Ljungqvist i en TT-intervju tidigare under OS.

Peter Wikström/TT