”De smutsigaste spelen genom tiderna”

Ryssland hotade att lämna spelen – men Putin uppmanade truppen att stanna

SPORTBLADET

Med ryske presidenten Vladimir Putin i ryggen hotade den ryska OS-truppens ledare natten mot fredagen att lämna Salt Lake City.

- Det här är de smutsigaste spelen genom tiderna, sade Leonid Tjagatjov, ordförande i ryska olympiska kommittén.

Men några timmar efter en rysk protest uppmanade Putin den ryska OS-truppen att stanna, uppger nyhetsbyrån DPA.

Kaoset bröt ut sedan ryssarna ansett att Internationella olympiska kommittén (IOK), OS-arrangörerna och vinterspelens domare med tvivelaktiga domslut har kostat Ryssland flera medaljer i Salt Lake City.

Men inte bara Ryssland.

Även exempelvis Kina, Ukraina och Sydkorea ska ha ''förnedrats''.

Utspelet kom sedan det ryska laget inte tillåtits starta i damernas skidstafett. Före stafetten genomförde det ryska teamet ett eget blodprov på Larisa Lazutina, som hade chans att vinna sitt sjätte OS-guld i karriären. Hennes hemoglobinvärde var då 158, just under gränsvärdet på 160. Om en åkare har ett för högt värde tillåts han eller hon inte starta av hälsoskäl. Om så är fallet ska också ett urinprov genomföras för att avgöra om det höga värdet är ett resultat av dopning.

Nytt test

Men sedan Lazutina testats av det egna teamet, beslutade IOK:s medicinska kommitté att genomföra ett slumpmässigt test mot det ryska laget. Lazutina var den som plockades ut.

I det nya testet var hemoglobinvärdet 168, och hon tilläts inte att starta.

Den ryska irritationen grundade sig bland annat på att medicinska kommittén så sent beslutade att testa Lazutina.

Testet genomfördes en timme före starten, och enligt FIS, Internationella skidförbundets, regler kan en ersättare anmälas senast två timmar före tävlingen.

- Vi har lämnat in en protest till FIS och IOK:s medicinska kommitté angående tidpunkten och det sätt som testet utfördes på, sade Vitalij Smirnov, vice ordförande i IOK:s exekutivkommit té och medlem av den ryska OS-ledningen.

''Kör om stafetten''

Ryska idrottsministern Pavel Rozjkovs framförde kristallklara krav till IOK, eftersom ryssarna ansåg sig bestulna på ett givet OS-guld:

- Antingen får stafetten köras om, eller också får vi dela guldmedaljen med tyskorna.

Det skulle i så fall bli samma lösning som den som valdes när det ryska konståkningsparet Berezjnaja/Sicharulidze fick dela sitt guld med Sale/Pelletier från Kanada. Just denna lösning var en av de övriga incidenter och domslut som ryssarna kritiserade.

- 90 procent av de ryska folket tyckte det var ett felaktigt domslut, hävdade Leonid Tjagatjov, ryska olympiska kommitténs ordförande.

Ett annat exempel på felaktigt domslut menade ryssarna var när Anna Koroljeva ledde inför andra omgången i freestylehoppningen och gjorde ett felfritt andrahopp men bara blev fyra.

Flera exempel

De ryska ledarna pekade också på domslut i ishockeyns kvartsfinal mellan Ryssland och Tjeckien (1-0).

- Arrangörerna och IOK-tjänstemän agerar i nordamerikansk showbusiness intresse, mot de grundläggande principerna i den olympiska rörelsen, sade Tjagatjov.

Den ryska olympiska kommittén betonade att man har stöd från högsta instans i hemlandet, från president Vladimir Putin som uppmanat ryssarna att ''vara mer kraftfulla och starka i försvaret av de egna idrottarna''.

Ryssarna hotade att lämna OS-byn och OS, för att i stället ''tävla med länder som föredrar rent spel, exempelvis i Goodwill Games''. Tjagatjov antydde också att Ryssland i så fall inte heller skulle kunna delta i sommar-OS i Aten 2004.

Men på fredagsmorgonen meddelade en talesman för den ryska olympiska kommittén att man, på Putins uppmaning, beslutat sig för att stanna tills OS är över.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM