…och Sydkorea hotar att gå till domstol

Amerikan vann herrarnas shorttrack efter diskning

SPORTBLADET

Herrarnas shorttrackfinal kan avgöras i domstol.

Sydkoreas olympiska kommitté tänker anlita advokater för att få tillbaka diskade Kim Dong-sungs OS-guld i herrarnas 1 500-meterslopp.

- Vi kommer att göra allt i vår makt för att rätta till det felaktiga domslut som togs, sade Park Sung-in.

Dong-sung diskades sedan den australiske domaren James Hewish ansett att sydkoreanen trängde amerikanen Apolo Anton Ohno under det sista varvet.

- Det är helt klart att så inte var fallet. Kim försökte inte att stänga Ohno på något sätt. Det var Ohno som gjorde en gest som om han blivit trängd och jag tror det var den gesten som gjorde att domaren tog sitt beslut, säger Park Sung-in, överledare i den sydkoreanska truppen.

Sydkoreanerna har nu tagit kontakt med en lokal advokatfirma i Utah. De har också överklagat till Internationella olympiska kommittén (IOK), Internationella skridskoförbundet (ISU) och Idrottsdomstolen (CAS).

- De idrottare som är först i mål borde få guldet, inte den som är publikfavorit, sade Yoo Kang-ro, generalsekreterare i den sydkoreanska OS-truppen på en presskonferens natten mot fredagen, svensk tid.

Under presskonferensen hävdade den sydkoreanska delegationen att det inte spelade någon roll om alla överklaganden och domstolsprövningar ledde till att Kim fick dela guldet med Ohno eller om han blev ensam guldmedaljör.

- Om vi, genom de rätta kanalerna, kan få en guldmedalj är det vad vi vill ha, säger Park Sung-in.

Sydkorea funderar även på att, som en protest, inte delta vid söndagens avslutningsceremonin.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM