Stjärnorna gick i fällan

Fuskarna trodde Nesp inte gick att spåra: Små överraskningar är alltid bra

SPORTBLADET

SALT LAKE CITY

Medicinske experten Arne Ljungqvist och internationella olympiska kommittén gillrade en fälla.

Mühlegg, Lazutina och Danilova trodde inte att Nesp gick att spåra.

Men det gick det.

- Små överraskningar är alltid bra, säger Arne Ljungqvist till Sportbladet.

Foto: MATS STRAND
Ljungqvists kupp lyckades Medicinske experten Arne Ljungqvist är nöjd att fuskarna trodde att nya dopningspreparatet Nesp inte gick att spåra - de hade fel.

Så sent som i november förra året berättade Sportbladet om det nya skräckmedlet Nesp.

- Det är ett helt nytt preparat som är mycket effektivare än epo och som i dag inte går att spåra. Testmetodiken som finns för gällande epodopning passar inte för nesp, sa professor Bengt Saltin.

Snacket har fortsatt så - men det var bara början på en kupp av forskarna inför OS i Salt Lake City.

Används av njursjuka

Läkemedlet nesp används av njursjuka, som har problem att på naturlig väg bilda röda blodkroppar. Preparatet godkändes av EU först den 1 juli förra året, men trots den knappa tiden har forskarnas arbete lett till att fuskarna åkte dit den här gången också.

- Det är därför folk åker dit, för att vi aldrig talar om det. Men skidåkarna var inte de första. Det har påträffats fall framförallt inom cykelsporten. Det är därifrån det här har dragits fram, säger Mats Garle.

Testerna på Johann Mühlegg, Olga Danilova och Larissa Lazutina gjordes i torsdags och var ett så kallat flygande test.

Ingen av de aktiva hade en aning om att IOK:s dopningspoliser skulle dyka upp och ställdes inför faktum på sin lediga tid.

Konstiga värden

- De hade lite konstiga värden, så vi bestämde oss för att testa dem på nytt. Det var bland annat en del oklarheter med deras urinprov och mycket riktigt, de hade alla spår av Nesp, säger Arne Ljungqvist.

IOK har rätt att testa de aktiva när som helst och Arne Ljungqvist säger att det har funnits en del oklarheter över Mühleggs, Lazutinas och Danilovas framfart i OS-spåren.

- Ibland får man funderingar och i de här fallen har vi velat undersöka åkarna lite närmare. Men det har gjorts fler oannonserade tester, tester som det inte varit något fel på.

Dopningsexperterna har för vana att sända ut dimridåer. I Lahtis hände samma sak. Innan mästerskapet pratade man om hemohes - om att man inte kunde spåra ämnet. Men när tävlingarna hade avgjorts visade det sig att sex finländare åkt dit för just hemohes.

Ett blodförtunnade ämne, som är till för att dölja epo-dopning.

- Eftersom det kommer nya saker hela tiden är det omöjligt att hinna med att berätta om allt vi kommer på. Det är ganska uppenbart.

I kapp - och förbi

Du ser märkbart nöjd ut.

- Nöjd och nöjd, det är bra att fuskarna åker dit. På 70-talet var vi långt efter fifflarna, men nu är vi ikapp och kanske förbi. Men det gäller att inte slå sig till ro. Det kommer nya saker hela tiden.

Kommer det att avslöjas fler Nesp-dopade i Salt Lake City?

- Det vet jag inte, men det finns prover som fortfarande inte analyserats och helt överraskad skulle jag inte bli om det dök upp nya namn.

Patrik Thornéus, Stefan Holm