165 000 läsare rasar: Ta ifrån Mühlegg OS-gulden

Folkstorm över att Mühlegg får behålla två OS-guld

SPORTBLADET

Förra skidvärldsmästarinnan Marie Helene Östlund, 35, är rejält upprörd över dopingavslöjandet i Salt Lake City.

Hon tycker den dopade skidkungen Johan Mühlegg ska tas ifrån samtliga OS-guld.

- Ge medaljerna till dem, Per Elofsson och de andra, som förtjänat dem, säger hon.

Foto: Jessica Gow
Marie Helen "Billan" Östlund.

Aftonbladet.se:s läsare rasar över avslöjandet att den tysk-spanske längdåkaren Johan Mühlegg var dopad när han i överlägsen stil vann sina tre OS-guld i Salt Lake City.

IOK har beslutat att han ska fråntas ett av sina tre OS-guld.

På några timmar svarade närmare 100 000 läsare på dagens fråga: Tycker du att Johan Mühlegg borde fråntas alla OS-medaljerna?

Drygt 96 procent av de läsare som svarade på frågan svarade ja. Drygt tre procent svarade nej, och 0,7 procent svarade vet ej.

"Fruktansvärt dåligt"

Och läsarna är inte de enda som är upprörda.

- Jag tycker det är makalöst dåligt att man inte tar av honom alla medaljer. Det är fruktansvärt dåligt. Är han dopad då har han varit dopad hela tiden, säger Marie Helen Östlund, en av svensk skidsports mest framgångsrika kvinnor, som bland annat vann VM-guld 1987.

Om Mülegg skulle tvingas lämna tillbaka sina två resterande guldmedaljer skulle det innebära att Per Elofsson – som slutade fyra i jaktstarten - kan få ett OS-brons med sig hem från Salt Lake City.

- Jag tycker att de andra ska få sina medaljer, de som verkligen är värda dem, säger Marie Helen Östlund.

Krav på livstids avstängning

- Jag tycker inte Mühlegg ska få behålla en enda medalj. Och så ska han dömas till livstids avstängning. Man måste få ett slut på det här. Annars vill man ju inte att ens barn ska börja åka skidor, säger hon.

I Sportbladet i dag skriver en annan svensk skidlegend, Gunde Svan, ett öppet brev där han väcker samma förslag: Stäng av de dopade idrottarna på livstid. Och stäng av hela nationsförbundet bakom åkaren på två år eller tvinga dem betala dryga böter i mångmiljonklassen.

- Det måste till nåt mer för att det ska avskräcka från fusk, säger han. Hårdare tag, helt enkelt.

"Per borde fått medaljen"

- Att Mühlegg får behålla två medaljer är ett slag i ansiktet på övriga. För mig får de gärna ta alla medaljer från honom. Men jag förstår ju att det rent juridiskt är svårt att göra det.

- Moraliskt borde Per Elofsson ha haft medaj. Men som sagt, det går inte att ändra den klockan nu. Men till framtiden måste man nypa åt det så att det åtminstone under pågående VM eller OS så ska det kunna gå att göra det retroaktivt.

Läs mer om skidskandalen

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM