Stålfarbröderna som vägrar ge upp

Krutgubbe 1: Har klarat 87 maraton - och 40 Vasalopp

SPORTBLADET

LIMA. Släng dig i väggen, Per Elofsson!

Här har du stålfarbrorn du aldrig kommer slå.

I går åkte 78-årige Stig Eriksson från Lima sitt 40:e Vasalopp, att lägga till raden av 87 maraton, 47 Vansbrosimningar och 25 svenska klassiker.

Sportbladet har träffat en av Sveriges mest hängivna idrottsmän.

Foto: Lars Rosengren
Lite medaljer blir det 40 Vasalopp, 23 Stockholm Maraton, 47 Vansbrosimningar, 33 Vätternrundor och 32 Lidingölopp - plus en massa andra tävlingar. Det har blivit en hel del medaljer för "Grytan" genom åren.

Det finns de som kallas för glada motionärer.

Och så finns det dalmasen Stig "Grytan" Eriksson, 78.

Han är vad man utan tvivel kan kalla en oslagbar motionär.

I går tog han steget in i 40-klubben, den exklusiva skara av åkare som fullföljt 40 Vasalopp eller mer.

- Det känns jättekul. Just att nå 40 lopp har varit ett mål länge, säger Stig. För Stig är inte idrotten en hobby. Den är hela hans liv. De senaste 50 åren har kyrkvärden från Lima hängett sig åt alla former av motion, och helst av extrem karaktär.

För inte är det varje 60-åring som deltar i vansinnestävlingen Iron Man på Hawaii, och inte är det varje 78-åring som har Vasaloppet, Lidingöloppet och Stockholm Maraton inplanerat i årskalendern.

- Nej, man kan nog säga att jag är lite fantast när det gäller idrotten. Men det är roligt att kunna vara med så länge som det går, säger Stig Eriksson blygsamt.

Skidåkningen - ett sätt att ta sig till jobbet

När Sportbladet träffar honom på gården utanför Lima håller han på med uppladdningen inför sitt 40:e Vasalopp. Överallt på väggarna hänger minnen från tidigare tävlingar. Placketter och diplom från marorna i Berlin och New York blandas med medaljer från Vasaloppet.

- Man måste ha ett väldigt stort intresse och en enorm vilja för att tävla så mycket som jag har gjort. Men för mig har det varit helt naturligt, som en del av livet, förklarar Stig.

Vasaloppet körde han första gången 1951. Då var skidåkningen ett fortskaffningsmedel och bästa sättet att ta sig till jobbet i skogen.

- Som dalmas var man ju tvungen att testa Vasaloppet. Det jag minns mest från de första åren var att jag alltid frös så mycket, berättar han.

Som bäst har Stig åkt Vasaloppet på strax över sex timmar.

Numer vill inte kroppen arbeta riktigt lika hårt.

I går blev tiden 10.15.50.

Kör Vasaloppet nästa år också

- Det var ett underbart lopp. Helt idealiska förhållanden, soligt och härligt. Jag hade det lite bakhalt i början men sen gick det bra, säger han efter målgången vid 18-tiden i går kväll.

Längs Vasaloppsspåret blev Stig ivrigt påhejad av både publik och arrangörer.

- De ser ju på nummerlappen att jag är veteran. Men att det är 40:e loppet vet nog få om.

Blir det ett 41:a lopp nästa år?

- Jag vågar inte lova nåt. Men jo, det blir det nog, säger Stig och skrattar.

I idrotts-Sverige är Stig Eriksson mer känd under det något udda smeknamnet "Grytan".

Och alla smeknamn har ju sin historia...

- Ja, det var 1960 när jag var med i Vansbrosimmet. Det var så rysligt kallt i vattnet att man hade gjort i ordning en stor gryta med varmt vatten som folk kunde ta och värma sig med. Men när jag kom upp ur sjön var jag så kall att jag hoppade i själva grytan, och sen dess har jag kallats just Grytan.

Säger Stig Eriksson - en profil både i spåret och på sidan om.

Klarade Iron Man - som 60-åring

Värstingarna i Vasaloppet

Läs också

Henning Johannesson

ARTIKELN HANDLAR OM