Stålfarbröderna som vägrar ge upp

Krutgubbe 2: Negan, 69, hoppar fortfarande in i A-laget

SPORTBLADET

BYTTORP

J-O Waldner brukar kallas veteran.

Men han har en bit kvar till Nils-Erik Svenssons nivå.

Den 69-årige pingisälskaren gjorde debut i sin klubb Byttorp för 44 år sedan - och han hoppar fortfarande in i A-laget.

- Jag måste spela ett par kvällar i veckan, annars mår jag inte bra.

BOLLEN I LUFTEN Han har gjort ett VM - 1960. Men det är ingen ändå ingen riktig höjdpunkt för tävlingsmänniskan Nils-Erik. "Jag vann ju inte", säger han.

När boråsklubben Byttorp tog sig upp i allsvenskan 1958 betydde det två saker.

1. Slutet på klubbens raketklättring i seriesystemet - från division åtta till allsvenskan på lika många år.

2. Början på en livslång kärleksaffär mellan Byttorp och Nils-Erik Svensson.

Fast glöm det där med Nils-Erik på en gång. I Borås heter han "Negan". Och 44 år efter debuten i klubben spelar 69-årige Negan fortfarande för Byttorp. Visserligen tävlar han numer i veteranklassen, visserligen är hans snabbhet inte var den en gång var. Men passionen för sporten är densamma.

VM i Dortmund 1960 - självklar höjdpunkt

- Mitt liv är byggt kring pingisen. Jag försöker träna två gånger i veckan, dessutom spelar jag spontant ibland på dagarna.

Tre allsvenska säsonger har det blivit. Två med Byttorp (-58, -59), året innan med Rumlaborg från Husqvarna. Lägg därtill segrar mot bland andra Bengt Grive och Tage Flisberg samt VM-spel i Dortmund 1960 och du har de självklara höjdpunkterna i karriären. Eller?

- Det roligaste var vinsten i Västsvenska mästerskapen 1960. När jag via kvalspel fick vara med i VM var det kul men jag vann ju inte...

Så talar en sann tävlingsmänniska. Ändå säger sig Negan inte ha några problem med att förlora mot yngre förmågor.

- Nej, jag har haft mina framgångar så det kan jag bjuda på. Fast det är klart att jag vill vinna varje match jag spelar.

Olle Johansson, ledare och en av klubbens grundare, var med och lockade över Negan till Byttorp. Han behöver inte tänka länge för att beskriva sin klubbkamrat och vän.

- Negan är en schyst kille, han förhäver sig aldrig och är lojal mot klubben. Fast från början var det tänkt att han bara skulle hjälpa oss ett par år innan de yngre killarna kunde ta över.

Det blev lite längre än så. Förutom ett treårigt gästspel med Skara i början på sjuttiotalet har Negan varit Byttorp troget.

- Jag har fått några förfrågningar från andra klubbar men trivs bra här och har inte sett någon anledning att flytta, säger Negan.

I Borås har han också sin tapetserarverkstad. Men egenföretagandet är inte lika intensivt som förr om åren. Som pensionär nöjer han sig med att arbeta när han känner för det.

- Jag är tapetsör, men inte så det stör, skrattar han.

I dag spelar Byttorp i division fyra. Negan nöjer sig med att spela veterantävlingar men när det behövs ställer han upp i A-laget. En seriematch har det blivit i år, då ryckte han in i matchen mot Vaggeryd och slog deras bästa spelare.

- Men jag hoppas att det var sista gången. Det var kul men egentligen hänger jag inte riktigt med.

I veteransammanhang tillhör han eliten i Sverige. På senaste SM blev det brons. Internationellt är en semifinal i dubbel på veteran-VM i Helsingfors 1984 den största meriten.

Ska spela veteran- VM i Lausanne

Att resa ut i världen för att spela veteran-pingis är någonting som Negan uppskattar. Australien, Irland, Kanada, USA och Italien är några av länderna han besökt för det ändamålet.

I april blir det Nordeuropeiska mästerskapen i Helsingfors. Efter midsommar väntar Lausanne och veteran-VM.

- Jag har ingen hög pension och eftersom jag får finansiera resorna själv blir så pingisresorna mina semestrar.

Byttorps stora affischnamn är Hans Alsér, stjärnspelaren som omkom i en flygolycka för 25 år sedan började karriären i föreningen. Nu hänger han på klubbstugans vägg i form av ett fotografi. Nils-Erik "Negan" Svensson håller till i salen bredvid.

- Det är lika roligt nu som det alltid har varit och jag har inga planer på att lägga av. Så länge jag orkar kommer jag fortsätta.

Läs också

Jacob Andersson