”Det känns rätt, jag vill inte riskera någonting”

Avskeds- föreställningen blir i Sälen

SPORTBLADET

Hon lämnade en pytteliten öppning.

Den är stängd nu.

Pernilla Wiberg har korsat mållinjen för sista gången.

- De 98 procenten har blivit 100. Jag vill inte riskera något, säger Pernilla Wiberg.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
SISTA MÄSTERSKAPET OS i Salt Lake City blev sista mästerskapet för Pernilla Wiberg. Nu har hon definitivt bestämt sig för att lägga av.

Det viktigaste är inte längre att vinna, att jaga världen runt i pister hon redan sett så många gånger, när allt redan är vunnet och ingenting längre återstår att bevisa.

Varken för henne eller för någon annan.

Det viktigaste är att resten av livet kunna gå på båda benen, sova utan smärtor och åka skidor i backarna som vilken Svensson som helst.

Därför slutar Pernilla Wiberg.

Lös meniskbit plockades bort

Och hon gör det med två knän som trots 13 års enorma påfrestningar och ideliga besök hos ortopederna mår påfallande bra.

Men det blev ett besök till - det allra sista om Pernilla får bestämma - hos betrodde vännen Richard Steadman och ännu en operation på kliniken i Vail innan Pernilla Wiberg tog steget från aktiv världsstjärna till blivande motionär.

- Det var inte så farligt som dr Steadman först trodde. Han tog bort en liten meniskbit som var lös i vänster knä och i högerknäet så rensade han bara lite grann.

En sista operation.

Ett definitivt slut.

Och i telefonen från Klippiga Bergen använder hon ett tonläge som om det var dagens väder som avhandlades.

''Känns ganska rätt''

Det finns ingen dramatik i beslutet, ingen besvikelse.

- Jag har ju sagt att det här förmodligen var sista säsongen. Jag sade att det var det till 98 procent och då är det ju inte mycket kvar till 100. Klart att det hade varit ännu roligare om jag fått avsluta med en medalj i OS och åka resten av världscupen men nu blev det som det blev.

- Det känns ganska rätt och jag har varit ganska inställd på att sluta den här säsongen.

- Nu har jag gjort den här sista operationen och det var så pass bra i knäna, så vill jag inte riskera något igen. Steadman var jättenöjd med att den omfattande broskskadan som opererades förra gången, hade läkt så bra.

Den närmaste tiden får ägnas åt rehabiliteringsträning.

Sista föreställningen i Sälen

Men redan om en dryg månad tänker hon stå på skidorna igen - om knäna håller.

För det blir en sista föreställning.

- Jag ska försöka åka i Miss Rossignol i Lindvallen i Sälen i april. Det blir min avslutning. Jag har bjudit in lite folk och det ska bli lite fest och så, säger Pernilla.

Och så ska hon göra något som hon sällan gjort och som i sig blir en stor utmaning.

- Jag ska ta det lite lugnt i ett halvår och inte göra så speciellt mycket. Jag ska träffa familjen och mina vänner oftare.

Det längre tidsperspektivet innehåller bland annat ett större engagemang i den egna smyckeskollektionen och ett besök på smyckesmässan i Stockholm i augusti är inbokat.

Vill straffa fuskare hårdare

En hel del sponsorjobb väntar också, liksom det nyvunna uppdraget inom IOK:s kommission för idrottare.

Det senare ska hon sätta sig noggrannare in i - och hon tänker jobba hårt mot dopningen. Som alla andra reagerar Pernilla Wiberg stark på skandalerna i Salt Lake City.

- Ja, usch...jag vet att de åtta medlemmarna i kommissionen jobbat väldigt mycket mot dopning. Känns lite grann som det inte givit så mycket resultat.

Wiberg vill ha hårdare straff för fuskare.

- Två års avstängning är för lite, det är som att komma tillbaka efter en svår skada. Livstid är det enda raka. Två år är ingenting, det vet ju jag som gått skadad så ofta.

Henrik Skiöld/TT