HIF vann lagseger mot Sundsvall

Sören Cratz har hittat rätt taktik

SPORTBLADET

SUNDSVALL

Nu har guldtränaren Sören Cratz hittat rätt i Helsingborg.

- Vi ska spela 4-4-2 med Rade Prica och Alvaro Santos på topp som spjutspetsar. Nu har jag lärt mig den läxan, sade Sören Cratz sedan hans mannar besegrat Sundsvall på bortaplan med 1-0.

Förklaringen till Helsingborgs trepoängare heter lagseger. Skåningarna visade inte upp ett uns till svaghet på Idrottsparken i Sundsvall.

- Det är väl först nu som jag förstår hur tunga spår 6-2-bakslaget i premiären mot Landskrona satt sig i laget. Men nu har vi börjat hitta rätt. Och jag är minst sagt nöjd med vår försvarsinsats. Vi skapade ju dessutom en hel del vassa målchanser och borde nog ha satt ett eller ett par mål till, konstaterade Sören Cratz.

Sundsvalls-tränaren Patrick Walker kunde bara instämma.

Säkert Helsingborgsförsvar

- Helsingborg var mycket starka. Vi försökte verkligen och kämpade idogt, men vi lyckades ytterst sällan nå fram till en rejäl målchans.

När GIF Sundsvall tvingades plocka ut spelmotorn Tommy Bergersen (småkrasslig) så tappade Sundsvall den kreativitet på mittfältet som är ett måste för att komma igenom Helsingborgs storväxta och resolut spelande försvarslinje där Jozo Matovac och Marcus Lindberg tog hand om allt - vare sig det var höjdbollar som letade efter Öyvind Svennings skalle eller markbollar som var på jakt efter Fredric Lundqvists snabba fötter.

- Andra allsvenska matchen i rad som vi håller nollan i försvaret, konstaterade Sören Cratz nöjt.

Det var också en intränad specialare som gav Helsingborg segermålet. En snabb hörna nickskarvas och hamnar framför fötterna på Alvaro Santos - och innan Sundsvallsförsvaret hann fatta vad som var på gång så låg 1-0-bollen i nätmaskorna.

Suveräna räddningar

Santos hade också en jättechans att göra 2-0, men brasilianaren tog det lite för lugnt när han skulle sätta bollen i öppet mål sedan Sundsvalls duktige målvakt Fredrik Sundfors blivit överspelad.

Santos var så säker på att sätta bollen i när att han inte upptäckte backen Magnus Svensson som dök upp som gubben ur lådan och rensade bort bollen på ett mirakulöst sätt.

- Det är sådana målchanser som man måste ta tillvara på. Men samtidigt måste Svensson ha beröm för sitt kvicktänkta agerande. Fredrik Sundfors gjorde ju också en makalös enhandsräddning när Mattias Lindström var igenom i första halvlek, sade Sören Cratz.

Allsvenskan onsdag

Skytteligan

Ove Byström/TT