Ballongflygare fick stryk när kalv dog

Tre luftballonger skrämde slag på kor utanför Skövde

SPORTBLADET

En död kalv, en misshandlad ballongfarare och en trasig luftballong.

Så slutade den stilla kvällsflygningen över Skövde på torsdagskvällen.

De tre luftballongerna från Göteborg flög över Skövde med ett 30-tal passagerare. När de vid niotiden gick in för landning öster om stan flög en av ballongerna mycket lågt över ett fält – där de ljudlösa jättarna enkelt uttryckt skrämde vettet ur korna i hagen.

I paniken som uppstod på marken trampades en tvåmånades kalv ihjäl.

- Det är ingen tvekan om att det är ballongen som skrämt ihjäl kalven, säger Ingemar Lilja, kontaktman mellan lantbrukarna och Svenska Ballongfederationen, som kom till platsen strax efter den olyckliga landning.

Krävde 50 000 kronor i ersättning

Väl på marken drabbas ballongfararna snabbt av den uppretade lantbrukarens vrede - och hans krav på 50 000 kronor i ersättning för det döda djuret.

Den upphetsade diskussionen slutade med att en följebilschaufför – som körde bilen som ska hämta ballongfararna – fick en snyting av lantbrukaren.

Därefter rullade lantbrukaren över 200 000-kronorsballongen med sin bil och blockerade utfarten för flygsällskapet.

"Storm i ett vattenglas"

När ballongfararna till slut fått inspektera den döda och uppenbart ihjältrampade kalven tog de på sig skulden för djurets död. Likväl tillkallades polisen för att hjälpa till att reda upp situationen.

- Jag har flugit ballong sedan 1974 och är själv lantbrukare. Personligen tycker jag det här är en storm i ett vattenglas, även om det är tragiskt för den lilla kalven, säger Ingemar Lilja.

Lantbrukaren är nu föremål för polisutredning. Han misstänkt för misshandel, egenmäktigt förfarande samt skadegörelse.

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM