Succé direkt för Axelsson

Tre Kronor klart för kvartsfinal efter storseger mot Ukraina

SPORTBLADET

GÖTEBORG (TT)

En tidig 2-0-ledning, bättre fart och en annan inställning än i förlusten mot Slovakien.

Då blev matchen mot Ukraina (7-0) bara en transportsträcka fram till söndagens gruppfinal.

- Att slå Finland är viktigt för att få bästa lottningen inför kvartsfinalen. Men så sa vi å andra sidan i OS också, säger Tre Kronor-forwarden Ulf Dahlén.

Foto: AP
DÄR SATT DEN – IGEN Niklas Andersson och Mathias Johansson jublar över ett av Sveriges sju mål mot Ukraina.

Dahlén kan inte undgå ett spricka upp i ett leende när han spekulerar i förutsättningarna inför söndagens match mot finländarna i ishockey-VM.

Efter OS i Salt Lake City vet han att det är lönlöst att spekulera. Den gången började Sverige strålande, vann över Kanada, Tjeckien och Tyskland, toppade gruppen och fick något som där och då kallades för enklast möjliga motstånd till kvartsfinalen.

Men efter 3-4 mot Vitryssland lärde sig många svenskar att bita sig i tungan när det ska talas om enkla lottningar i slutspel.

Så när Dahlén spelar VM talar han helst tyst eller inte alls om kvartsfinalen.

- Först och främst är det matchen mot finnarna som gäller. Det är den matchen som är viktig just nu, säger Washingtonforwarden efter segern över Ukraina.

Steg i rätt riktning

Han hoppas och tror att segern över Ukraina var ett viktigt steg i rätt riktning, och att den rätade ut ett par av de frågetecken som ställdes efter 1-2-förlusten mot Slovakien.

- Det här visade att det händer saker när vi spelar med gasen i botten, och precis så måste vi spela även mot Finland. Nu kom vi ut betydligt hungrigare än senast och fick också en tidig utdelning. Det är viktigt, för om motståndarna känner att de har en chans så kan man hamna i en jäkla sits.

Men efter Mattias Weinhandls 1-0 efter 1.26 och Niklas Anderssons 2-0 drygt en minut senare var det egentligen aldrig något snack.

Ukraina såg tröttkört ut och hade problem med tempot, och av den prestation som gav 3-3 mot Ryssland i fredags fanns inte mycket kvar.

- De verkade inte orka riktigt, säger Per-Johan Axelsson, Bostonforwarden som själv borde varit en skugga av sitt jag efter ankomsten och flygresan från Nordamerika.

Men trots den sena ankomsten satte 27-årige Axelsson ett av de svenska målen, en läcker avslutning mellan benen på målvakten Igor Karpenko, och spelade fram kedjekamraten Kristian Huselius till 5-0.

- Det gick väl hyfsat, säger den förre Frölundaforwarden som i fjol blev svensk poängkung i VM med nio poäng på nio matcher.

Inte rätt fart

Han verkar trivas i VM.

- Det här är ju min hemstad, och ett världsmästerskap är alltid speciellt, säger han.

Det var därför han aldrig tvekade till att tacka ja till att komma när Boston åkt ut ur Stanley Cup-slutspelet mot Montreal.

- Direkt efter vi åkt ut fick jag tre-fyra dagar ledigt, så då fick man tillbaka energin och vilja att spela ganska fort. Jag hade väl inte den fart under grillorna som jag hoppats, men det kommer. Hur snabbt vet jag inte, men det kommer.

Jakob Sillén/TT