Ljungberg sköt FA-cupen till Arsenal

”Det här känns enormt”

SPORTBLADET

CARDIFF (TT)

CARDIFF (TT) Fredrik Ljungbergs fantastiska fotbollsvår fortsätter att blomstra.

Med ett läckert 2-0-mål punkterade han lördagens FA-cupfinal på Millennium Stadium i Cardiff och gav Arsenal segern över Londonkonkurrenten Chelsea.

Foto: AP
MÄSTAREN Fredrik Ljungberg, målskytt och FA-cupmästare.

Det sjunde målet på sju matcher för målmaskinen från Halmstad.

- Det var viktigt att vi vann efter förra årets finalförlust och det här känns bara enormt, var Ljungbergs första spontana kommentar.

I 80:e minuten var det dags för Fredrik Ljungbergs solonummer som gav Arsenal 2-0. Han fick bollen på mittlinjen och satsade rätt framåt. Trots ivrig uppvaktning från Chelseas inhoppare John Terry skaffade han sig ett utmärkt skottläge strax utanför straffområdeslinjen och sköt ett behärskat skott med högern som skruvade sig utanför Cudicinis räckhåll och precis innanför hans vänstra stolpe.

Ett konstmål som punkterade matchen och som gav Arsenal den åttonde FA-cupsegern.

- Äh, det var bara att köra på. Sen försökte jag skruva skottet och det gick ju bra, sade Fredrik Ljungberg till TV4.

Ljungberg blev den förste på 40 år som gjort mål i två FA-cupfinaler i rad. Bobby Smith svarade för samma bravad för Tottenham 1962 och 1962.

Det var en engelsman bland alla utländska stjärnor som slog till först inför 73 963 åskådare i den 121:a FA-cupfinalen. Femton utländska spelare var med från start i det prestigeladdade Londonmötet. Men Ray Parlour gjorde det första målet.

Prickade krysset

I 70:e minuten fick mittfältaren Parlour bollen en bit in på Chelseas planhalva och avancerade mot ett backande Chelseaförsvar som väntade på en passning. Men passningen kom aldrig, Parlour lade till slut bollen till rätta och prickade Chelseamålvakten Carlo Cudicinis vänstra kryss. Cudicini var på bollen, som dock letade sig in i mål.

Arsenals seger var rättvis. Men långa stunder var det Chelsea som förde spelet. Det var dock Arsenal som vaskade fram de vassaste chanserna.

- Chelsea var bra, tyckte Ljungberg. De stoppade oss från att spela vårt spel.

- Man vill inte bli ihågkommen för att ha förlorat två cupfinaler i rad. Vi spelade för varandra och vi bara älskar att spela fotboll. Inramningen var fantastisk, sade Ljungberg innan han tog emot sin medalj och kramade pokalutdelaren, Uefaordföranden Lennart Johansson, av pur glädje.

Inte mycket firande

Förra året gjorde Ljungberg också mål i cupfinalen. Men då blev det förlust med 1-2 mot Liverpool.

Den här gången kom Ljungberg till finalen i sitt livs form. Lördagens mål var hans sjunde på de senaste sju matcherna. Ett enastående målfacit i världens kanske bästa fotbollsliga.

Och Ljungberg vill nog hålla sin svit ett tag till. The Gunners har chans att vinna ''The Double'' för andra gången på fem år. Segern i Premier League är snubblande nära med fempoängsledning inför de två sista omgångarna.

En poäng räcker i toppmötet med Manchester United på onsdag. Går inte det så återstår ännu en chans, mot Everton hemma på lördagen.

- Det blir nog inte så mycket firande nu. Vi koncentrerar oss på matchen på onsdag, sade Ljungberg.

TT