Juventus knep ligaguldet

Inter rasade ihop i sista omgången

SPORTBLADET

Inter, Juventus, Inter, Juventus, Inter - och slutligen Juventus.

Traditionellt dramatiska serie A-avslutningen i fotboll var inte mindre spännande än vanligt på söndagen.

Lo Scudetto återvände efter fyra år till Turin där anfallarna David Trezeguet och Alessandro Del Piero var stora hjältar.

Foto: REUTERS
Alessandro Del Piero jublar efter att ligaguldet är säkrat.

I Rom symboliserade en gråtande Ronaldo Inters frustration efter förlusten mot Lazio.

I Sverige hette de till förra säsongen Hammarby.

I Tyskland heter de Bayer Leverkusen.

Efter gårdagens fotbollsavslutning i Italien skulle de inte längre heta Inter - det hoppades åtminstone de blåsvarta milaneserna.

Men efter 2-4 borta mot Lazio i den sista omgången av serie A och ännu en tappad titel sitter stämpeln om laget som inte kan vinna så gjuten att det lär dröja mycket länge innan den kan tvättas bort.

Inter var mästare när matcherna blåstes i gång på söndagseftermiddagen.

I tre minuter - sedan gjorde Trezeguet 1-0 för sitt Juventus i Udine.

Så pendlade det under hela den första halvleken. Inter tog tillbaka bucklan i den 12:e minuten, åtta minuter senare var den i Juventus ägo - i fyra minuter innan Di Biagio stal den åter.

Målvaktssjabbel

Men när Lazios tjeck Karel Poborsky gjorde sitt andra mål för dagen efter ett löjligt lamt bakåtspel av slovaken Vratislav Gresko och återigen kvitterade Inters ledning i den 45:e minuten hade Hector Cupers (som inte heller kan vinna?) mannar haft kontroll över guldet för sista gången.

Inter hade dessförinnan inlett mycket piggt. Christian Vieri gjorde 0-1 i den tolfte minuten efter att Laziomålvakten och den förre Interspelaren Angelo Peruzzi sjabblat grovt med bollen och ''serverat'' den framför fötterna på landslagsanfallaren som bara hade att trycka in ledningsmålet. Di Biagio nickade 2-1 i den 24:e minuten, men sedan var det alltså slutjublat för Inter-fansen.

Efter paus nickade Sven-Göran Erikssons förra klubb hem segern och säkrade en plats i nästa års Uefacup - förr Inter innebar Diego Simeones och Simone Inzaghis fullträffar att guldet var förlorat.

''Vi förtjänar inte detta''

- Det är en stor besvikelse, sade Inter-presidenten Massimo Moratti. Vad kan jag säga? Spelarna kunde presterat bättre, sett till hela säsongen förtjänar vi inte detta men ser man bara på dagens match var det ett rättvist resultat.

I Udine hade Juventus tagit ledningen tidigt efter mål av Trezeguet och Del Piero.

Hemmalaget Udinese spelade bra och var flera gånger nära att såväl reducera som kvittera, men Juve höll undan, vann rättvist och säkrade sitt 26:e ligaguld.

Glädjescenerna var starka. Spelarna tvingades sedvanligt lämna ifrån sig alla sina kläder när euforiska supportrar invaderade planen och tränaren Marcello Lippi - tidigare Inter - hyllades.

Lyrisk Lippi

- Att komma tillbaka och vinna på det här sättet är helt fantastiskt, sade Lippi till italiensk tv i tumultet. Vi fick förlita oss på att Inter skulle förlora och jag tycker alla tre lagen (Juventus, Inter och Roma) ska ha all heder för den dramatiska avslutningen.

Det var mäkta populära Juventus första serietitel sedan 1998.

Inter däremot får vänta ytterligare en tid på sin första seger sedan 1989.

Söndagsresultaten betydde att Inter dessutom passerades av Roma och tvingas kvala in till höstens Champions League-spel.

I botten av tabellen säkrade Brescia nytt kontrakt efter 3-0 hemma mot Bologna. I stället får Verona säga hej och tack till serie A sedan det gamla storlaget förlorat mot Piacenza (0-3). Skrällaget Chievo slutade femma medan Bologna missar Europaspel.

Men det mesta handlade om två lag denna majsöndag.

Ett med vinnarstämpel och ett med förlorarstämpel.

Mathias Gurestam/TT