Nu står hoppet till Markus Näslund

Tre Kronor imponerar inte alls.

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Ett vådaskott från Thomas Rhodin var väl egentligen det som räddade gamla skamfilade Tre Kronor den här kvällen.

Det blev mål men det kunde lika gärna blivit en satellit.

Nu räddade det äran - för den här gången...

Jag tyckte det såg bra ut i första bytet. Andreas Johansson jagade motståndare och smällde på så att man anade att här kom ett Tre Kronor som skulle sälja sig dyrare än en björn i Vitryssland.

Men det var bara den enda smällen i sargen.

Det enda som Tre Kronor presterade under 40 minuter. Resten var en generande avklädning och det var skrattretande dåligt.

Salo fick ett högt skott mot sig, det dalade genom luften och han räddade och den svenska publiken andades stönande ut. Den finska hånskrattade.

Svenskar som Kristian Huselius, Jörgen Jönsson och Kim Johnsson slog slumppassningar in i skottsektorn som finnarna bara plockade upp och kontrade på. Det var pojkhockeynivå. Slarvigt, fegt och mesigt.

-Vi trodde vi kunde fega oss genom matchen, sa också Hardy efteråt när han andats ut en smula. Han är en maskhållare men jag tror att han visste att en förlust efter så uselt spel mot finnarna hade svidit ohyggligt hårt. Det hade blivit nytt gatlopp genom nationen. Inte så kul, om man säger.

Nu blev det inte så.

Nu blev det annorlunda.

Kanske tack vare det där vådaskottet. Kanske tack vare en coachning av Hardy som fick fart på några kedjor. Jörgen Jönsson bytte till Weinhandl-Zetterberg och knappt hade de kommit in innan de gjorde 2-2. Finsk härdsmälta i försvaret men det var hårt arbete som skapade målet. Per-Johan Axelsson gick in i förstalinen och det skapade en kontring som gav 4-2. Pebben passade till Andreas Johansson som avslutade likt en äkta målskytt. Rakt upp i nättaket.

Tyskland har imponerat

Ingen tvekan.

Men då hade Finland satsat allt framåt för att kvittera så det var kanske mest var en följd av det. Jag vet inte. Jag vet egentligen bara att gamla nedärvda storheten Tre Kronor var en viskning och ett vådaskott från att hamna totalt i rännstenen.

Det är sånt vi bör betänka när vi ser att kvartsfinalmotståndarna heter Tyskland. Good old Deutschland. Det är inte Vitryssland. Det är snarare bättre. Ett föryngrat Tyskland som spelar med ett imponerande självförtroende och aldrig viker sig.

Tyskland är faktiskt skickligt. Alltså bör de också passa Tre Kronor bättre för usla lag gör ju att man blir fullständigt livrädd. Ett Holland eller Kongo skulle fått mig att skaka av rädsla. Ett USA, som det kunde blivit, hade varit lagom. Tyskland får duga eftersom risken för underskattning bör hamna på en rimlig nivå. Tyskland är inte Vitryssland men kan bli. Jag hoppas att Hardys hårda pojkar sover med den insikten tejpad på insidan av ögonlocken.

Var finns "Big ice hockey"?

Jag gör det.

Jag vaknar kallsvettig mellan mardrömmarna.

Göteborg höll på att missa Tre Kronors slutspel.

Det hade inte gjort så mycket. Det var långt ifrån fullt i går. Göteborgarna gillar Frölunda men Tre Kronor verkar de skita i. Nu regerade finnarna på läktarna och det var ju lite pinsamt kan man tycka.

Hardys "Big ice hockey" såg man inte mycket av i går. Finns den överhuvudtaget längre? Et tag var det till och med gammal hederlig rödbrokig svensk 1-3-1. Styrspel rakt ut i sarghörnen. Jag som trodde Hardy hatade sånt...?

Sverige imponerar annars inte så här långt. Det kan vi nog vara överens om - trots segern i går.

Näslunds kvaliteter behövs

Enda hoppet är Markus Näslund som ansluter i dag. Jag undrar bara lite om hur motiverad han är. Han har tillbringat några sköna dagar i Örnsköldsvik med att softa och byta blöjor nu när hans polare slåss för sina liv i Göteborg. En ovanlig arbetsfördelning i hockey.

Men han behövs. Hans kvaliteter behövs i ett lag som spelade uselt i 40 minuter i går. Enda undantaget var Tommy Salo som räddade laget långa stunder.

Men är Näslund beredd att offra det som krävs?

Det kan man faktiskt undra.

Men man kan ju hoppas. För det här gänget behöver all hjälp det kan få...

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM