Knarkskandal inför Uefacupfinalen

Feyenoordspelare testades positivt för cannabis

SPORTBLADET

Bara ett par dagar innan Uefacupfinalen mot tyska Dortmund skakas det holländska laget Feyenoord, där även svensken Johan Elmander spelar, av en knarkskandal.

En av spelarna i laget, den 21-årige polacken Euzebiusz Smolarek, har testats positivt för cannabis.

Dopingjägarna testade Smolarek efter kvartsfinalen mot PSV Eindhoven den 21 mars i år. De första testerna visade spår av cannabinol, ett ämne som blir kvar i kroppen sedan man missbrukat cannabis.

Även det andra provet, det så kallade B-provet, var positivt.

Koncentrationen av det otillåtna ämnet var 20,3 nanogram per milliliter urin, skriver den norska tidningen Verdens Gangs nätupplaga. Gränsvärdet ligger på 15 nanogram.

- Jag har inte brukat vare sig hasch, marijuana eller något annat. Jag röker inte, och absolut inte marijuana, säger Smolarek på sin internetsida.

"Har ätit choklad"

Feyenoords manager Jan Swart har protesterat mot testresultatet. Han hävdar att Smolarek ätit hampafrön i choklad, och att det är detta som gett utslag på drogtestet.

Cannabis är visserligen inte otillåtet enligt det holländska fotbollsförbundet, men eftersom det är en internationell match så gäller det internationella fotbollsförbundets regler – och enligt dessa är cannabis otillåtet, skriver VG.

aftonbladet.se