Två straffmissar – ändå gick Finland till semifinal

”Vi måste spela bättre om vi ska fortsätta vinna

SPORTBLADET

GÖTEBORG (TT)

Efter en oväntat hård match lyckades Finland besegra USA med 3-1 i den första kvartsfinalen i ishockey-VM.

Foto: AP
MOT SEMIFINAL Tommi Kallio och Kimmo Rintanen jublar efter ett mål mot USA.

USA hängde överraskande väl med i halva matchen och höll 0-0 till drygt halva andra perioden.

Matchen började i högt tempo med snabba spelvändningar åt båda håll. Finland kom inte riktigt in i matchen på grund av USA:s täta markeringsspel.

Det var också USA som hade de farligaste målchanserna i början av matchen. Exempelvis så hade de två stolpskott, ett i första och ett i andra perioden, vid ställningen 0-0.

- Vi hade våra chanser i början av matchen, men lyckades inte göra mål och då vinner man inga matcher, sade USA:s tränare Lou Vario.

Den tur som USA saknade hade i stället Finland plus en målvakt, Jussi Markkanen, som spelade bra.

- Jussi höll oss kvar där ett tag i den första perioden, sade Finlands Hannu Aravirta.

Hängde inte med

I mitten av den andra perioden började dock Finlands högre tempo och snabbare passningsspel att ta ut sin rätt. De amerikanska spelarna hängde inte längre med i den finska farten. Finland blev allt bättre ju längre matchen led.

- Vår nervositet släppte, och vi fick ett mer normalt spel, sade Virtanen.

Ett tecken på att de amerikanska spelarna inte hängde med var när Rohloff rev ner en frispelad Niklas Hagman. Domaren tvekade inte utan dömde straff. Den missades dock av Kimmo Rintanen.

Rintanen revanscherade sig dock mindre än en minut senare när han gjorde 1-0 på en målvaktsretur på ett skott som han själv sköt.

Efter ledningsmålet ökade Finland trycket i USA:s zon och andra målet kom också helt rättvist när Olli Jokinen sköt otagbart upp i nättaket.

I den tredje perioden kontrollerade Finland spelet och såg ut att vänta på slutsignalen när USA plötsligt reducerade till 1-2 på ett överraskande skot ur liten vinkel av Daniel La Couture.

Lång passning

Finland ökade dock på sin ledning igen när Södertäljes Juha Lind med en lång passning mitt i banan frispelade Vesa Viitakoski. Helt ensam med den amerikanske målvakten lyfte han in en backhand.

Med bara 24 sekunder kvar av matchen missade Vesa Viitakoski Finlands andra straff i matchen. Han tog straffen sedan han själv blivit neddragen.

Finland får nu i semifinalen möta segraren från matchen Tjeckien-Ryssland.

- Vi måste spela bättre än vad vi gjorde i dag om vi ska kunna fortsätta att vinna i den här turneringen, sade Hannu Aravirta.

Leif Brändström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM