Lennart Johansson stämmer Blatter

Fifa-kommitté tvunget att gå till domstol efter rapport

SPORTBLADET

ROTTERDAM

Elva medlemmar av Fifas exekutivkommitté, däribland Uefa-ordföranden Lennart Johansson, kommer att stämma Fifa-ordföranden Sepp Blatter inom 48 timmar.

Stämningen kommer att lämnas in i Schweiz och anklagelsen är "missbruk av kapital".

Lennart Johansson, på plats i Rotterdam inför onsdagskvällens Uefacupfinal, bekräftar stämningen:

- Under schweizisk lag är du tvungen att gå till domstol om du är medveten om att brott begåtts. Om du håller inne med den informationen kan du själv bli dömd. Efter Michel Zen-Ruffinens (Fifas generalsekreterare) rapport i fredags, är vi nu tvungna att gå till domstol.

Rapporten innehöll en rad anklagelser mot Blatter. 66-åringen beskylls bland annat för bedrägeri, vanstyre, olagliga utbetalningar samt för att ha bedrivit "svågerpolitik".

"Får skylla sig själv"

Anklagelserna kommer förstås mycket olägligt för Blatter som är mitt uppe sin valkampanj inför Fifa-valet om tre veckor. Två dagar innan VM drar igång ska det avgöras om Blatter blir kvar på sin post eller om Issa Hayatou från Kamerun tar över.

- Blatter har själv satt sig i den här situationen, säger Johansson som till skillnad från schweizaren menar att Fifas finansiella situation inte är under kontroll.

- För mig är det ett tragiskt scenario. Någonting måste vara ruttet när en Fifa-ordförande gör sitt yttersta för att stoppa en intern utredning av ekonomin, säger Johansson. Enligt min mening vill han dölja något.

Toppen av ett isberg

- Vi i Uefa stöttar Mr Zen-Ruffinen, han är inte ensam. Personligen beundrar jag honom.

44-årige Zen-Ruffinen har även sagt att de bevis han lagt fram endast är toppen av ett isberg och att det kommer komma mer.

Fifa-ordförande har inte specifikt förnekat någon av anklagelserna, men sagt att Zen-Ruffinens rapport är bisarr och grundlös.

Huruvida anklagelserna och stämningen kommer att få Blatter avsatt återstår att se, men de flesta är rörande överens om att det är sista chansen för Blatters motståndare.

Lennart Johansson bekräftar delvis också det som många Hayatou-anhängare redan sagt - att om Blatter överlever fram till den 29 maj kommer han att bli omvald.

- Majoriteten av förbunden är glada så länge de får sina bidrag, säger den 72-årige Uefa-ordföranden.

TT-Reuters