Lätt svensk seger inför storpublik

Över 20 000 på Råsunda

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Storseger över Schweiz, 4-0, rekordpublik och underbart försommarväder - bättre kunde det knappast bli för svenska damfotbollslandslaget i onsdagskvällens VM-kvalmatch.

Subventionerade biljetter till ungdomslag gjorde att damlandslaget lockade rekordmånga till Råsunda, 20 302. Tidigare rekordet för damfotboll hade VM-finalen 1995 mellan Norge och USA, 17 158. Aldrig tidigare har så många kvinnor och barn varit på nationalarenan i fotboll.

De bjöds på skönspel från Sverige, dock med några skönhetsfläckar. Det saknades några för många ordinarie spelare för att svenskorna skulle kunna bjuda upp till sitt allra bästa spel.

Överlägsna svenskor

Mittbacken Hanna Marklund hade ont i magen och saknades för dagen, offensiva innermittfältaren Malin Moström är ryggskadad och högermittfältaren Tina Nordlund besväras av hälsenan.

Men Schweiz hade ändå ingenting att sätta emot. Målvakten Caroline Jönsson behövde inte göra ett enda ingripande i matchen. Svenskorna var tyngre, starkare, snabbare och mer tekniska. Sverige pressade på hela matchen, men skulle nog ha varit ännu mer dominanta om Malin Moström med sin kreativitet och bollsäkerhet hade kunnat spela.

En seger från VM

I bortamötet vann Sverige med 5-0. Att det skulle kunna bli något liknande visade Sverige direkt. Victoria Svensson gjorde 1-0 redan efter 1,5 minut. Hanna Ljungberg ökade på till 2-0 några minuter före pausvilan. Och tio minuter in i andra halvlek slog Ljungberg en drömpassning till Svensson som hade öppet mål. Hanna Ljungberg nickade in 4-0 med bara minuter kvar att spela.

Sverige toppar fortfarande VM-kvalgruppen med två matcher kvar att spela och behöver bara en seger till för att säkra avancemang till VM-slutspelet i Kina nästa år.

Ingela Ahlberg/TT