”Det blir svårt att slå illbruck”

Klabbe Nylöf skriver exklusivt för Aftonbladet

SPORTBLADET

Det börjar dra ihop sig i Volvo Ocean Race. Det återstår bara ungefär en veckas segling för Klabbe Nylöf och de andra på ASSA ABLOY, som just nu ligger tvåa efter tyska illbruck.

Foto: Stu Forster
Klabbe Nylöf

Nästan sida vid sida har vi på ASSA ABLOY och Tyco intagit våra positioner inför slutspurten mot målet i La Rochelle. Vi har haft en tuff fight mot Tyco de sista fem dagarna med små vinster och förluster om vartannat.

ASSA ABLOY har hittills lyckats hålla det vinnande spåret och ligger nu tvåa efter illbruck. Vi brukar ha varandra inom synhåll,

men den här gången har dimma och generellt dålig sikt gjort det svårt att ha visuell kontakt.

Nästan perfekt

illbruck har en klar ledning och har gjort en superetapp. Det ser inte ut som om de har gjort ett enda misstag, varken med vägval eller seglartekniskt. På ASSA ABLOY har vi seglat en nästintill perfekt etapp.

Alla manövrar har funkat perfekt och vi gjorde inga misstag under perioden med hård vind då vi seglade under långa stunder över 30 knop med så mycket segel det bara går.

Ett misstag

Vårt enda misstag den här sträckan är troligtvis att vi släppte illbruck tredje dagen ut från Baltimore. Så länge vi ser dem och har grepp om dem så är det inga problem att matcha dem, men nu är de 40 sjömil framför

oss och det blir svårt att slå dem.

Sammansvetsade

Det märks att besättningen har gjort mer än 30 000 sjömil tillsammans. Man önskar att man kunde varit så här sammansvetsade redan från

startdagen i Southampton förra september. Men det är inget att beklaga sig över. Vi har gjort ett bra race fram till nu och försöker med alla tillåtna medel att komma ikapp illbruck.

Vi hade en idé, eller Sidney Gavignet, vår fransman ombord, föreslog att vi skulle ringa upp de lokala fiskarna i Bretagne och tipsa att det är en tysk segelbåt som har seglat fast i deras fiskeredskap. Enligt Sidney skulle vi då inte ha några problem med illbruck under resten av Volvo Ocean Race, men det kanske inte vore så sportsligt rätt..

Inte långt kvar

Något man märker i slutet på ett så långt race runt jorden är att man är mycket mer avslappnad med varandra. De där små irriterande sakerna man tidigare hakade upp sig på med sina kollegor, bryr man sig inte om

längre. Slutet är nära. Totalt seglade dagar till slutmål i Kiel är endast omkring sju!. Vad är det efter 135 dagar ombord tillsammans?

Klabbe Nylöf