Finland utslaget efter straffar mot Ryssland

Finske tränaren: Det här är inte bra för sporten

SPORTBLADET

GÖTEBORG. På 70 minuter - förlängningen inräknad - sköt Ryssland bara tolv skott mot den finske målvakten Jussi Markkanen.

Sedan avgjorde laget på straffar.

- Sorgligt att ett lag - som bara försvarar sig - vinner. Det är absolut inte bra för hockeyn som sport, säger förbundskaptenen Hannu Aravirta.

Foto: ANDERS DEROS
HYLLAD Den ryske målvakten Maxim Sokolov blev för svår för Finland. Trots att Finland tryckte på höll Sokolov kvar laget i matchen - och blev sedan stor matchhjälte i straffläggningen.

Straffade

Det var två lag - med två extremt olika spelstilar - som möttes i Scandinavium. Finland spelade en snabb, fartfylld ishockey och skapade massor med chanser.

Ryssland kontrade med riktig dödgrävarhockey.

- Det var deras enda chans, så klart. Fem spelare stod framför deras målvakt och bara slog ifrån sig, säger Hannu Aravirta.

Dessutom hade domaren Scott Hutchinson en ojämn bedömningsnivå. Kanadensaren började med att ta ut för allt i första perioden, i andra blundade han för det mesta, i tredje perioden och i förlängningen struntade han i stort sett i alla förseelser.

"Ryssarna fick göra vad de ville"

- Ryssarna fick hålla på med vad dom ville och tittar ni på våra spelare som förstår ni vad jag menar. En handfull spelare har stora sår i ansiktet.

Dessutom går det flesta omkring med ispåsar, säger Aravirta.

Det var inte snyggt, det var knappast publikfriande och inte speciellt hockeymässigt, men det var fruktansvärt effektivt.

Finland kom ingen vart.

Dessutom hade ryssarna Maxim Sokolov i målet.

Han var helt fenomenal under ordinarie tid, i förlängningen och inte minst i straffläggningen, där han tog allt.

När Janne Ojanen missade var saken klar. Spelarna i det finska laget verkade inte fatta vad som hänt. Sakta, sakta gled de runt på isen och många hade nära till tårar.

- En av mina värsta förluster någonsin, säger världens mesta landslagsman Raimo Helminen.

Det säger det mesta om hur finländarna kände sig.

- Jag vet inte om man kan glömma det här, vi får se. Men klart är att vi inte ska förlora mot ett lag som Ryssland. Laget ville inte ens spela ishockey.

Efter fyra raka VM-medaljer har Finland fortfarande chansen att rädda sviten i bronsmatchen.

Patrik Thornéus