Bentackling tände Tre Kronor

Vände 0-3 till 5-3 mot Finland

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Det såg ut att bli ett svenskt misslyckande och ett VM utan svensk medalj.

Sedan tacklades Per-Johan Axelsson sönder, Tre Kronor tände till - och Thomas Rhodin vaknade.

Med två mål sänkte Färjestadsbacken Finland och räddade bronset åt Sverige i ishockey-VM efter 5-3.

Men den utvecklingen var svår att ana efter den första perioden och inledningen av den andra, för så långt var det Finland som var taggat och hade fart.

Medan Tre Kronor var lojt och saknade aggressivitet.

Men strax efter att Kimmo Rintanen satte Finlands 3-0-mål i den andra perioden vaknade matchen - och Sverige - till liv.

0-3 blev 1-3 när Johan Davidsson blev fri från blålinjen. Som blev 2-3 när Mattias Weinhandl drog till direkt på Michael Nylanders passning. Som blev 3-3 när Thomas Rhodin fick kanonträff på Nichlas Falks begåvade förarbete.

Hettade till

Situationen som fick matchen att verkligen tända till var när den finländske backen Kimmo Timonen - vid ställningen 1-3 - bentacklade Per-Johan Axelsson i mitten av den andra perioden.

Axelsson blev liggande, samtidigt som Andreas Johansson och Timonen brakade ihop i mittzonen. Både Johansson och Timonen visades ut av tjeckiske domaren Vladimir Sindler - Johansson för två plus två plus tio minuter, Timonen fick två plus två minuter.

Axelsson bars in i båset och fick stödjas på sin väg ut till omklädningsrum med befarade ledbandsskador på vänster knä.

Mats Waltin, Tre Kronors assisterande coach, till Radiosporten:

- Det var olyckligt för Per-Johan, men samtidigt kan det bli så - att en sån händelse får en match att tända till. Efter den tacklingen blev det liv i både båset och på isen. Då kom alla de där känslorna som det inte går att spela hockey utan.

Rhodin avgjorde

Känslosvallet höll Sverige flytande även i en smågrinig och adrenalinstinn tredjeperiod, där Nichlas Falk gjorde sin bästa VM-period och där Stefan Liv - som gjorde sin andra VM-match - fick göra ett par viktiga räddningar på två lägen från Kimmo Rintanen.

Men den viktigaste svenska prestationen kom efter 13.54, när Henrik Zetterberg hittade backen Thomas Rhodin med en magisk passning tvärs genom den finländska försvarszonen. Rhodin fick fritt fram, såg luckan intill Fredrik Norrenas stolpe och satte sitt andra mål i matchen fram till 4-3.

Finland tog ut målvakten i sin jakt på kvittering, men i stället punkterade Nichlas Falk matchen genom att sätta 5-3 i öppen kasse.

Finland var slaget.

Tre Kronor fick bronset - och viss upprättelse efter den missade finalplatsen.

Jakob Sillén/TT