Hannu Aravirta vill ha tvådomarsystem

”En domare hinner inte med”

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Finlands förbundskapten Hannu Aravirta var besviken över förlusten.

Men också över domarinsatserna i ishockey-VM.

- Under mina tio år i landslaget har jag aldrig varit med om sämre. Enda lösningen är tvådomarsystem, annars fungerar det inte.

Det var framför allt en situation i bronsmatchen mot Sverige (3-5) som upprörde Aravirta - den som uppstod sedan Kimmo Timonen tacklat Per-Johan Axelsson så att svensken fick bryta matchen med en befarad ledbandskada i vänsterknät.

In på isen åkte svenske forwarden Andreas Johansson för att göra upp med Timonen.

- Han hoppade in från båset och kastade sig på Timonen. Det var bara Johansson som slogs. Timonen gjorde ingenting men fick ändå två plus två minuters utvisning, sade Aravirta efter förlusten.

Andreas Johansson fick samma straff, men också en tiominutersutvisning för osportsligt uppträdande. Men den utvisningen är personlig och drabbade inte laget.

Enligt Aravirta borde Timonen fått en lindrigare bedömning, alternativt Johansson en tuffare. Den finländske förbundskaptenen var kritisk till domarnivån, men visade samtidigt förståelse:

- På den här nivån hinner en domare inte med längre. Allt går så fort att det är omöjligt. Vi måste få tvådomarsystem för att nivån ska bli tillräcklig i internationell ishockey.

Sveriges förbundskapten Hardy Nilsson höll med:

- Domarna har inte varit bra här i VM. På den här nivån måste vi få spela med två domare.

Jakob Sillén/TT