”Vi har en liten chans att gå förbi Illbruck”

”Klabbe” Nylöf nöjd tvåa - men vill vinna

SPORTBLADET

Efter drygt ett dygn efter målgången i franska La Rochelle, är det dags att se fram emot den näst sista etappen i Volvo Ocean Race. Den startar nästa lördag.

Klas ”Klabbe” Nylöf på Assa Abloy tror att man vinner nästa etapp, den som går till Göteborg. Frågan är bara om ledarbåten Illbruck tappar tillräckligt.

Klas ”Klabbe” Nylöf

Läget inför de två avslutande etapperna i Volvo Ocean Race är inte så ljust för Assa Abloy. Åtminstone om man tänkt sig vinna tävlingen.

Tyska Illbruck leder med 8 poäng, och segraren i en etapp får just 8 poäng. Därefter delas poängen ut i fallande skala, 7 till 1.

På de två etapperna som återstår måste Assa Abloy vinna samtidigt som Illbruck kommer femma och sexa av de åtta båtarna.

- Rent teoretiskt finns det en chans att gå i kapp, säger ”Klabbe” Nylöf. Att Illbruck skulle komma sist i nästa etapp är väl inte troligt, men det kan ju hända något, att båten går sönder.

- Det är ju inget vi går och hoppas på, men det är sånt som kan hända i segling.

Mycket kan hända

Den åttonde etappen startar nästa lördag och går genom engelska kanalen, över nordsjön och till Göteborg.

Det är en ganska knepig sträcka där mycket kan hända. Och Assa Abloy har, trots allt, inte givit upp.

- Nej, säger ”Klabbe” Nylöf. Vi är inte nöjda med en andraplats. Vi kör så länge det går.

Vilka förutsättningar gynnar er?

- Vi är snabbare än Illbruck i lätt undanvind. Där är vi starka. Däremot är Illbruck snabba när det är hård vind snett bakifrån och från sidan. Senaste etappen var sån. Då går dom snabbt.

Vi vinner

Assa Abloy är inte bara på jakt efter ledarbåten Illbruck. Det gäller samtidigt att hålla distansen bakåt. Just nu har man fem poäng upp till trean Amer Sports One.

- Vi försöker att hålla täckningen bakåt. Det är svårt att både ha en anfallande taktik och en defensiv taktik.

Hur går nästa etapp?

- Jag tror att vi vinner. Om inte så hoppas jag att någon annan båt än Illbruck vinner. Det vore skoj om SEB gjorde bra ifrån sig.

- Realistiskt så tror jag vi vinner och Illbruck kommer tvåa, tyvärr.

Ställningen efter 7 etapper av 9

Benjamin Thorén