”Folk vill förlåta”

Publiken älskar sitt Giro

SPORTBLADET

Stora sponsorer har dragit sig ur, stallen minskat, löneutrymmet krympt.

Dopningsskandalerna har påverkat Giro d’Italia – men inte allmänhetens intresse.

– Cykelsporten har ett starkt fäste i Italien, och folk vill förlåta stjärnorna, säger expertkommentatorn Roberto Vacchi.

Foto: AP
Stefano Zanini jublar efter en etappseger i Giro d´Italia förra året.

Det handlar om en idrottsklassiker, om ett av cykelvärldens allra tuffaste etapplopp, om mördande berg med hisnande stigningar, inget annat än en 23 dagars lång plåga.

Giro d’Italia är här...

...och en redan skakad sport håller andan.

Vi minns alla razzian i fjol och bilderna när över 200 poliser genomsökte hotellrum efter hotellrum i jakt på bevis för ett fusk cykelsporten intensivt försöker att bli av med.

”Cykelsporten står pall”

Frågan är – klarar sporten en ny skandal?

Eurosports expertkommentator Roberto Vacchi tror på en framtid.

– Cyklingen kommer att stå pall, men tålamodet minskar. Sporten arbetar ju hårt mot fusket, genomför mängder av tester och i år finns också ett samarbete mellan Girot, Tour de France och Spanien Runt kring de här frågorna.

Vacchi har en snabblösning på frågan.

– Som jag ser det måste det till två saker för att komma till rätta med dopningen: mycket hårdare straff, och en självsanering. En månad hit eller dit biter inte, straff måste göra ondare än så.

Hur har de här skandalerna påverkat sporten?

– En riktigt stor sponsor har hoppat av Girot, och det finns i år ett rekordhögt antal proffs som står utan kontrakt på grund av att stallen minskat sina budgetar, något en del menar beror på dopningsproblematiken.

Hur är läget rent publikt?

– På intresset märks ingenting. Sporten behöver sina stjärnor, folk behöver stjärnorna. Många har lättare att förlåta än vad vi kanske skulle ha här i Sverige.

– Som situationen har varit skulle jag inte bli förvånad om något fall dyker upp – men cykelsporten måste orka kämpa mot fuskarna. Det finns en framtid, säger Roberto Vacchi.

Anders Burström