Sportbladets guide till klassikern

Prologen startar i dag.

SPORTBLADET

I dag startar cykelklassikern Giro d’Italia med en 6,5 kilometer lång prolog i holländska Groningen.

Sportbladet har guiden till festen.

Foto: AP
Dario Frigo, en av de starkaste utmanarna till mästaren Stefano Garzelli.

Mästaren

Gilberto Simoni,

Saeco.

Kommentar: Italienaren tävlade tidigare för Lampre, men har inför säsongen bytt stall till Saeco och tillhör även i år en av huvudfavoriterna. Efter resultatraden 3–3, var triumfen i fjol ingen överraskning. Simoni beskrivs som en allsidig cyklist, stark i bergen, och med en utvecklad tempoåkning.

Utmanarna

Stefano Garzelli,

Mapei

Kommentar: Dök upp som en vinnare för två år sedan, överraskande för den breda allmänheten. Allsidig cyklist, inte lika stark uppför som Simoni.

Francesco Casagrande, Fassa Bortolo

Kommentar: Totaltvåan 2000 var storfavorit i fjol och inledde Girot starkt, men vurpade, bröt handleden – och såg en ny succé försvinna.

Dario Frigo,

Tacconi Sport

Kommentar: Låg tvåa

i fjol med bara två dagar kvar av Girot, men i den stora dopningsrazzian som genomfördes hittades dopningspreparat knutna till Frigo och italienaren skickades hem. Fick omedelbart sparken från Fassa Bortolo.

Svenskarna

Kommentar: Inga. Tomas Grönqvists och Jonas Ljungblads team Amore Vita blev inte inbjudet.

Banan

Det nya europeiska valutasamarbetet har i år medfört att Giro d’Italia under de fem första dagarna varvar upp utanför Italien, med en prolog och fyra inledande etapper som passerar Holland, Belgien och Luxemburg. Inledningen är relativt skonsam för cyklisterna, med en tuff etapp mellan Köln–Ans/Liege.

Tempoetapperna i Numana och Cambiago-Monticello Brianza blir utslagsgivande, tillsammans med de tunga bergsklättringarna.

Anders Burström