Slovakien fick revansch för OS

Första VM-guldet efter 4-3 över Ryssland

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Efter missräkningen i OS sade Slovakiens förbundskapten Jan Filc:

- Det här innebär förmodligen att jag får sparken. Resultatet är ett misslyckande, och jag får säkert ta konsekvenserna.

Men Filc blev kvar.

På lördagen förde han Slovakien till sitt första VM-guld i ishockey genom tiderna efter 4-3 mot Ryssland i finalen.

Den timide mannen med den vänliga blicken och de stora stjärnornas förtroende hade ett tufft uppdrag under ishockeyturneringen i Salt Lake City i februari i år.

Stjärnorna fanns och ville spela.

Men NHL-klubbarna beviljade inte mer än ett par dagars ledighet, vilket innebar att Slovakien - som inte var direktkvalificerat för huvudturneringen - fick lappa ihop sitt lag från kväll till kväll.

Vissa dagar kunde ett par av stjärnorna spela, andra dagar ingen alls.

Filc beklagade sig och spelarna uttryckte sitt missnöje mot NHL och Internationella ishockeyförbundet, men åt resultatet kunde de inte göra något åt.

Det blev en trettondeplats och en besvikelse.

Men till skillnad från vad Filc själv förutspådde den där dagen i E Center i Salt Lake City så blev förbundskaptenen kvar på sin post. Han fick jobba vidare, och han fick en chans till revansch. Vid VM i Sverige tog han den - med de slovakiska stjärnorna som saknades helt eller bara kunde användas sporadiskt under OS-turneringen.

Stjärnor bakom målen

I VM-finalen mot Ryssland var det De Fyra Stora - NHL-stjärnorna Zigmund Palffy (Los Angeles), Peter Bondra (Washington), Miroslav Satan (Buffalo) och Jozef Stümpel (Boston) - som låg bakom det mesta när Slovakien skaffade sig en tidig ledning.

Vid Lubomirs Visnovskys 1-0-mål redan efter 22 sekunder var det Stümpel som stod för assisten.

Vid 2-0-målet var det stjärnkvartetten som byggde upp det numerära överläget som ledde fram till målet. Satan stod för sista passningen, och Bondra för avslutningen som smet in tätt under ribban bakom målvakten Maksim Sokolov efter 12.10 av den första perioden.

Efter sju minuter av den andra perioden satte Buffalostjärnan och lagkaptenen Miroslav Satan 3-1 sedan ryssarna reducerat genom Maksim Susjinskij tre minuter tidigare.

Satan - vinnare av VM:s poängliga med fem mål och åtta assist på nio matcher - hade dessutom ett friläge, men där pucken studsade upp precis i dragningen mot målvakten Sokolov.

Kom tillbaka

Men i den tredje perioden förändrades allt när Ryssland övergav den defensiv som präglat lagets väg genom hela VM-turneringen.

Efter 2.09 halverades slovakernas tvåmålsledning när Vladimir Antipov jobbade in 2-3 för Ryssland, och efter 14.15 kom kvitteringen genom Maksim Susjinskij i ett läge där Ryssland helt tagit över matchen.

Men mitt i den ryska pressen kom läget som avgjorde VM-finalen med mindre än två minuter kvar på perioden, och precis som i inledningen var det de stora NHL-stjärnorna som låg bakom. Zigmund Palffy och Peter Bondra fick kontringsläge, Palffy tog fart genom mittzonen, lämnade över till Bondra som tittade upp.

Invid Sokolovs vänstra stolpe såg han luckan som pucken skulle sitta i.

Sekunderna senare såg han målsignalen tändas, det ryska guldhoppet släckas och insåg snart att Slovakien skulle vinna sitt första VM-guld.

Jakob Sillén/TT