Rickardssons rivstart

”Jag är själv mitt största hot”

SPORTBLADET

Speedwaykungen Tony Rickardsson har inlett resan mot mot sitt femte VM-guld.

Han lekte hem premiären i Hamar i går.

- Jag är själv mitt största hot, säger 31-åringen till Sportbladet.

Tony Rickardsson var som vanligt - längst fram.

Tonys rivstart

När arrangörerna i norska Hamar avrundade den fantastiska kvällen var det med Du gamla, Du fria i högtalarna och en blågul flagga som sakta, sakta dansade mot Vikingaskeppets tak.

Det var en ny Grand Prix-säsong, men annars var allt var som vanligt.

Tony Rickardsson stod i centrum för alla hyllningar, och han ska bli kvar där. Svensken som alla ville slå vann sina fem heat, och han ledde dem från start till mål.

Sedan huvudkonkurrenten Jason Crump vurpat och blivit utesluten kunde han till och med leka hem A-finalen. När speedwayguden från Krylbo, Avesta och Sverige passerade mållinjen hade tvåan Ryan Sullivan fortfarande inte rätat ut cykeln från utgången i den sista kurvan.

"Jag trodde jag skulle explodera"

- Det här känns kanonbra. Jag var så laddad att jag trodde att jag skulle explodera inför det första heatet. Det gjorde mig nervös, att jag skulle vara för laddad och köra bort mig. Men när jag fick komma ut på banan släppte det, säger han.

Känner du dig jagad, som regerande världsmästare?

- Nej, alla startar på noll och det är ju de andra som ska köra för VM-bucklan. Jag känner mig inte jagad, men förmodligen hade det känts annorlunda om det hade varit i nionde eller tionde ronden.

Då, när Grand Prix-serien lider mot sitt slut, ska Tony Rickardsson ha sitt femte VM-guld inom räckhåll.

Ingen blir förvånad om det blir så, men masen väljer att ligga lågt.

- I dagsläget leder jag VM-serien och det känns helt fantastiskt, men jag vet att jag kommer att bli slagen många gånger. Någon VM-titel har jag inte funderat på och det gör jag inte förrän jag åker över mållinjen i Sydney.

Vem ser du som ditt största hot?

- Mig själv - och det säger jag inte för att vara kaxig. Jag är så fokuserad på mig själv att jag inte bryr mig om vad de andra gör. Jag tittar inte på någon annan. Jag är själv mitt största hot.

Kan ta lika många titlar som Ove Fundin

Om Tony Rickardsson tar hem Grand Prix-serien 2002 har han lika många VM-titlar som Ove Fundin. Ivan Mauger, Nya Zeeland, är den ende som har blivit världsmästare sex gånger.

- Det är jobbigt att höra pratet om det där. Jag är mitt uppe i min karriär och får titta i historieböckerna när jag lägger av, säger Tony Rickardsson.

Då kan han ha mycket att läsa, speedwaykungen.

Mesta mästarna i speedway

Stefan Holm