Nytt självmål - men seger för Sundsvall

Tama avslutningar fällde Djurgården

SPORTBLADET

SUNDSVALL

- Vi har inte råd att missa alla upplagda chanser. Vi var alldeles för tama i avslutningarna, sade Djurgårdstränaren Sören Åkeby med en suck.

Betydligt gladare och effektivare var Sundsvallsspelarna - som gjorde samtliga tre mål när GIF Sundsvall tog säsongens första seger hemma på Idrottsparken med 2-1 (1-0).

Årets största publik - 8 255 åskådare- fick uppleva en riktigt trevlig fotbollsfest. Det var Djurgården som ägde bollen och dominerade spelet på planen i första halvlek. Stockholmarna spelade sig också fram till en handfull klara målchanser, men så gott som alla skott gick utanför eller över Fredrik Sundfors mål.

Sundsvall fick endast till några kontraattacker, men när Tommy Bergersen fick tag på bollen så såg han genast till att det osade rejält hett framför Andreas Isaksson i Djurgårdens mål.

Effektiva Sundsvall

Redan i matchens tredje minut slog Bergersen till och hittade Mattias Thorsell, som omarkerad fick fritt fram och nickade in 1-0.

- Det är precis så här vi vill spela. Att komma med fart och utnyttja luckorna i motståndarnas försvar, sade Sundsvallstränaren Per Joar Hansen.

I norrmannen Tommy Bergersen har Sundsvall fått en riktig klasspelare. Det visade han då han hittade Mattias Thorsell igen i upptakten av andra halvlek med ett perfekt inlägg. Thorsell skarvade bollen till Jon Eriksson som utan problem kunde öka på ledningen till 2-0.

Då tappade Djurgården tålamodet och i frustration över underläget så blev det mer chansartade långbollar. Och utan det fina passningsspelet på mittfältet tappade Djurgården helt udden i anfallet.

Självmål igen

Nu blev det trots allt ett mål för Djurgården - men det var ett klockrent självmål då GIF-backen Kalle Ståhl olyckligt styrde in ett inlägg från Djurgårdens Johan Wallinder i eget mål.

GIF Sundsvall har hittills släppt in sju mål - tre har varit självmål.

- Vet inte om det bara är otur, eller om det handlar om att vi blir lite för stressade och överambitiösa. Men nu får det var vara slut på självmålandet. I dag gjorde det ju ingenting eftersom det inte kostade oss några poäng, sade Sundsvalls mittfältsstrateg Tommy Bergersen.

GIF Sundsvall satsar på ett fysiskt krävande spel med långa, tuffa och aggressiva löpningar i djupled. Och Sundsvallsspelarna satsar verkligen allt när det luktar målchans.

Backen Magnus Svensson och Tommy Bergersen samt Mattias Thorsell var toppnamn i Sundsvall. Plus även till unge Stefan Ålander som neutraliserade Djurgårdens mittfältsmotor Kim Källström.

Ove Byström/TT