Äntligen seger för Jonas Thern

Tommy Jönssons kanonmål spräckte vinstnollan

SPORTBLADET

HALMSTAD

Sista matchen före VM-uppehållet - då kom Halmstads BK:s första seger för säsongen i fotbollsallsvenskan, 1-0 (1-0) mot Kalmar FF, och en sten föll från tränaren Jonas Therns hjärta.

- Men fotboll är ett märkligt spel. När vi presterar vårt sämsta spel för i år - då vinner vi. Medan vi i andra matcher har spelat betydligt bättre utan att vinna, säger han efter att ha väntat sju matcher på sin första

seger som allsvensk tränare.

Det var också en spelmässigt bedrövlig match på Örjans Vall med två ängsliga lag utan tempo och djupledsspel.

Eller som Kalmar-tränaren Conny Karlsson konstaterar:

- En förfärlig historia, där spelarna i ena laget var livrädda för att inte vinna och spelarna i det andra inte ville vinna. För i dag kan jag inte hitta något positivt med vår insats.

Inga mål borta

Inte ett mål på bortaplan är ödet för den småländska nykomlingen. Men visst var det nära efter sju minuter när Patrik Rosengrens hörnnick räddades på mållinjen av hemmabacken Emil Jensen som sedan hade turen att se bollen studsa på målvakten Conny Johansson, men aldrig över mållinjen.

Då hade Halmstad redan skapat två lägen, en frispark över av Mikael Nilsson och ett friläge av Magnus Andersson.

Men matchens behållning var Tommy Jönssons frisparkskanon från 30 meter som stenhårt borrade sig in nere vid den något felplacerad Petter Wastås vänstra stolpe. Det blev också segermålet.

- Det verkade som om Kalmarspelarna inte förväntade sig skott eftersom de bara ställde upp med tre man i muren. Men jag fick perfekt träff så målvakten rörde ju sig inte, berättar planbäste Jönsson om sitt första mål för säsongen.

Rädda om poängen

- Jag trodde att vi sedan skulle våga spela ut. Men vi blev i stället väldigt rädda om trepoängaren, precis som vi tidigare har blivit rädda för att förlora vid oavgjort. Men nu tror jag att det ska lossna.

Därför bevakade ett passivt och stillastående hemmalag ledningen i andra halvlek mot ett bollskickligt men uddlöst Kalmar som förgäves försökte hitta luckorna i HBK-försvaret.

I stället tog Halmstad återigen över på slutet och var då närmare ett mål.

- Med tanke på alla våra skadade spelare för vi diskussioner om en anfallsförstärkning, medger Kalmars Conny Karlsson.

TT