Tätt, nära och fysiskt - speedway är stort...

SPORTBLADET

I vintras påstods det att speedway var den nya popsporten och dessutom bra tv-underhållning. Det var inte helt rätt. Speedway är den EVIGA popsporten och dessutom en FANTASTISK tv-sport.

Det här underströks till fullo i samband med helgens VM-premiär i norska Hamar. Efter all mediahausse kring den allsvenska starten i förra veckan KUNDE känslan nu ha blivit lätt blasé. "Var det ändå inte mer sensationellt än så här, less is more." Ungefär så.

Men understött av en skicklig balansgång mellan nostalgi och helt samtida grepp blir det allt tydligare att speedwaysportens nya storhetstid inte är någon fluga. Ett centralt skäl är då faktumet att få sporter matchar speedway i genren tv-vänlighet. Inga motorsporter gör det.

Speedway är nära, tätt, och fysiskt i tävlingsmomentet. Dessutom gör kamerornas närgångna behandling att de maskerade ansiktena snabbt blir välbekanta profiler. Som nu senast Jason Crumps problem efter ett armbrott. Eller åkarnas problem med den tunga luften i inomhushallen i Hamar.

Såpaproducenten Strix Television skulle satsa halva aktiekapitalet för att få göra dokusåpan World cup. Bevakningen blir inte sämre av att Johan Ejeborg och Erik Stenlund är entusiastiska, vältajmade och precis lagom nördiga.

Nu fattas bara att SVT kör sändningarna på en bättre tid, varför inte rentav direktsändning? Högt på önskelistan finns också ett veckovis Speedwaykväll. Men nån måtta får det väl vara, kan man anta. Trots att Sverige strax har en andra världsstjärna i Micke Carlsson och elitserien nu är landets tredje största publiksport.

Den enda motorsporten som kan matcha speedway som starkaste motorsport i tv är formel 1. Men den sporten sköt sig rejält i foten i helgen när Rubens Barichello inte fick vinna över Michael Schumacher. Det enda positiva tv-mässigt var att ingen expert försvarade Ferraris sanslösa beslut, tvärtom så var kommentarerna ovanligt svavelosande, eller ska man säga högoktaniga?

TV3 gör sitt bästa för att presentera hockey-VM som en gigantisk tittarsuccé. Ur kanalens perspektiv kanske det stämmer. Sverige-Slovakien innebar publikrekord för Stenbecks eterbäbis. Men det är ändå en avsevärd sträcka från TV3:s dryga miljon tittare till exempelvis de tre miljoner som såg handbollens EM-final i TV4 i vintras. De två miljonerna kan vara skillnaden mellan en ny generation hockey-tittare, och en situation där soffpotatisarna i och för sig fortsätter titta, men att skaran ständigt krymper.

Situationen där TV3 bröt för reklam när Tomas Rhodin fick en smäll på armen måste till och med ha gjort Lasse Kinch förbannad.

Rickard Fagerlund meddelar att han fått färre klagomål på TV3:s sändningar denna gång. Kan det möjligen bero på att hockeyns hardcorepublik tröttnat?

Det bör också sägas att Sportklubben i TV4 faktiskt ryckte upp sig senast. Magnus Hedman och Annica Duncan har precis den dedikation till uppdraget som saknats hos tidigare medverkande.

Dåligt minne är de stora cykelloppens bästa vän. Självklart borde man vara cynisk över ett lopp som så sent som förra året sköts i sank av dopningsaffärer på thrillernivå. Men likafullt sitter spalten där och njuter av Giro d"Italia. Precis som i speedway så talar vi om en närhet till de aktiva som gör att man nästan kan ta på kraften. Kanalen är som vanligt Eurosport.

Speedway. Febern bara stiger. Snart dags för direktsändning?

Ligafinalerna. Tre veckor kvar till VM. Fotbollsabstinensen är redan brutal. Hur långt räcker Sverige-Paraguay som surrogat?

ARTIKELN HANDLAR OM