Ledaren i Giro d’ Italia fast för dopning

Italienaren Stefano Garzelli har testats positivt

SPORTBLADET

ROM

Cykelsporten har drabbats av ännu en dopningsskandal. Ledaren i cykelloppet Giro d'Italia, italienaren Stefano Garzelli, har testats positiv för dopning, meddelade hans stall på lördagen.

Foto: REUTERS
Italienaren Stefano Garzelli har åkt fast för doping.

På en presskonferens före lördagens etapp sade företrädare för stallet Mapei att Garzellis dopningsprov innehöll probenecid, ett urindrivande preparat som döljer andra dopningspreparat. Men att Garzelli kommer att fortsätta tävlingen.

Garzelli tog på fredagen hem den femte etappsegern och han leder tävlingen med 43 sekunder före Francesco Casagrande. Garzelli vann Giro d'Italia för två år sedan.

Dopad med nesp

Ytterligare tre cyklister är misstänkta för att ha använt otillåtna medel i årets upplaga av loppet. Italienaren Nicola Chesini greps på fredagen av italiensk polis misstänkt för dopning. Den 28-årige cyklisten greps på sitt hotell i Mondovi efter att ha slutfört den femte etappen av Girot, enligt nyhetsbyrån DPA.

Den italienska sporttidningen La Gazzetta dello Sport uppger att också den ryske cyklisten Faat Zakirov samt italienaren Roberto Sgambelluri har lämnat ett positivt dopningsprov innehållande nesp. Ett bloddopningsmedel som är 20 gånger effektivare än det tidigare kända epo.

Garzelli, 27, kommer att fortsätta i Girot innan det andra provet är analyserat om några dagar.

- Jag ville bryta Girot, men mitt team bad att jag skulle fortsätta, sade Garzelli, innan lördagens etapp.

- Om även B-provet är positivt kommer jag att lägga av.

Garzellis fortsatta deltagande kritiseras av Internationella cykelförbundet:

- Han skulle inte ha startat. Det finns en överenskommelse mellan teamen och arrangören att en cyklist som lämnat ett posivit dopningsprov inte skall fortsätta tävlingen. Det spelar ingen roll om man så leder, säger Enrico Carpani.

Dopningsrazzia

Första gången dopningskontrollanter kom i kontakt med bloddopningspreparatet nesp var under Giro d'Italia i fjol. Nesp har samma egenskaper som epo, men kan tas med längre intervaller. Det betyder att idrottsutövare kan avbryta behandlingen med nesp tidigare än med epo och ändå få samma verkan.

Italienska tidningar uppger att nesp användes vid både Girot och i Spanien runt i september förra året. Under fjolårets Giro gjorde 400 poliser en gemensam razzia på cyklisternas hotell och man fann bland annat förbjuda preparat på Dario Frigos hotellrum. Frigo fick sedan sparken av sitt stall.

Förra girot åkte även schweizaren Pascal Herve samt italienarna Sergio Barbero och Riccardo Forconi fast för dopning.

I OS i Salt Lake City i februari åkte längdåkningsstjärnorna Johann Mühlegg, Spanien, samt ryskorna Olga Danilova och Larisa Lazutina fast för att ha tagit nesp.

TT-AFP