Brutalt monster - eller PR-geni?

Tyson boxas allt mer sällan - men håller sitt värde uppe med makaber showbusiness

SPORTBLADET

NEW YORK

Galningen.

Det okontrollerade djuret.

Killen som hotar och förolämpar.

Mike Tyson som vi är vana att se honom.

Men är det den verklige Tyson eller bara den bild han spelar upp eftersom det är vad alla förväntar sig?

En självbild som fått miljonerna att rulla in trots att han numera nästan aldrig boxas.

Foto: ap och reuters
DEN SMARTE GALNINGEN Han hotar, förolämpar och beter sig som ett okontrollerat djur. Men är det den verklige Tyson - eller bara en smart strategi? Tyson har stora skulder och intresset för hans person måste bestå för att han ska kunna betala dem

Boxaren Mike Tyson av i dag skulle aldrig bli erbjuden ett minimum på 175 miljoner kronor för en match mot Lewis. TV-bolagen HBO och Showtime skulle aldrig kunna bilda en tillfällig kartell och sälja matchen som betal-TV för nästan 600 kronor om inte alla förväntade sig att få se Tyson gå bärsärk i Memphis den 8 juni.

Tyson har bara boxats 19 tävlingsronder sedan han gjorde comeback för fem år sedan. Nästan alla mot mediokert motstånd.

- Bara framtidsutsikten om ett möte med Lennox Lewis har hållit Tyson relevant som boxare de tre senaste åren, skriver tidningen Sports Illustrated.

När hans boxning inte skapat rubriker har Tyson valt andra metoder för att hålla intresset kring sin person levande.

Förolämpningarna alla väntar på

- Ganska länge har Tyson seglat på ångorna av sin vrede, som om det är allt han har kvar, som om det är allt vi vill ha, skriver Richard Hoffer i Sports Illustrated. Han har för länge sedan gått över från boxning till en makaber show-business när han kroniska oförmåga att föra sig i ett normalt samhälle är all underhållning vi behöver.

Numera följer Tysons möten med pressen ett väl utprövat mönster. Tyson hälsar journalisterna med ett knippe förolämpningar och svordomar, företrädesvis innehållande könsord.

Som för några veckor sedan när Tyson tog emot på sitt träningsläger på Hawaii.

- Jag borde stänga grinden och sparka era jävla arslen, ni skulle alla börja skrika som käringar, var Tysons välkomstfras.

En kvinnlig reporter från CNN uppmanades av Tyson att hålla käft.

- Jag gör normalt inte intervjuer med kvinnor om jag inte knullar dom. Så du borde vara tyst om det inte är så att du vill, du vet...

Ingen trodde på allvar att Tyson skulle sparka skiten ur dem eller att han skulle ha sex med TV-reportern. Samtidigt var det den här Tyson de kommit för att se. Vettvillingen. Dåren.

Tyson gör inte pressen besviken av den enkla anledningen att det får dollarna att trilla in. Han tjänar som en tungviktskung fast han bara är en före detting. Tyson blir rik på att hämningslöst släppa på den sociala kontrollen. Avskaffa sina egna spärrar.

Har skulder upp över öronen

Varje gång han slåss på en presskonferens eller biter Lennox Lewis i benet klirrar det till i kassaapparaten. Varje gång han dunkar ner någon stackare ute på stan eller anklagas för att våldta en kvinna är det samma sak. Värdet på nästa boxningsmatch stiger. Låt vara att det då och då kostat honom några månader i cellen.

Tyson behöver pengarna. Han uppges vara skyldig TV- och produktionsbolaget Showtime 120 miljoner kronor. Samtidigt spenderar Tyson som om han hade obegränsade resurser.

Under sin första comeback åren 1995-97 tjänade Tyson drygt 1,1 miljard. Men han gjorde av med ännu mer. Han köpte bilar och motorcyklar för 45 miljoner kronor. Personliga utgifter för samma period gick lös på 80 miljoner. Han äger tre olika lyxkåkar i USA.

Och har skulder upp över öronen.

Så även om Mike Tyson egentligen vill vara en normal, trevlig kille som leker med sina barn i parken så har han inte råd att vara det.

Försvinner det råbarkade, dreglande odjuret försvinner också intresset för Tyson och därmed miljoninkomsterna.

Antingen är Tyson ett PR-geni eller så är han schizofren. För helt klart finns det en annan sida av honom.

Använder citat av Hemingway

Mannen som ömt smeker sina uppfödda duvor. Han som slänger sig med citat av Machiavelli och Hemingway. Han som mellan svordomarna använder en vokabulär som definitivt inte kommer från åren som gaturånare i Brooklyn.

Hur mycket av Mad Mike är en självuppfyllande profetia på de förväntningar Tyson känner från massmedia och publik?

Det är inte nyfikenheten på vem som är den bäste tungviktsboxaren som ligger bakom intresset för Tyson-Lewis matchen, hävdar Richard Hoffer i Sport Illustrated.

- För sex år sedan, när Tysons meritlista fortfarande bar spår av boxningsframgångar, hade haussen kring matchen varit motiverad. I dag har Tyson för länge sedan hamnat i en märkliga psyko-kändis kultur där själva vitsen är att bevittna hans slutliga haveri.

Wolfgang Hansson