- Snälla, ge mig något att göra...

Svenske målvakten: Det händer att tankarna seglar bort

SPORTBLADET

I dag spelar sig Sverige till VM-semifinal.

Lettland gör inget mål...

...och Mårten Blixt behöver knappt göra en räddning.

- Visst har det hänt att tankarna har seglat bort på annat håll under såna här matcher - men man måste lära sig att hålla koncentrationen, säger den svenske landslagsmålvakten.

Ni ser själva gruppspelsresultaten: Sverige-Danmark 15-2, Sverige-Norge 13-0, Sverige-Tyskland 18-1.

Att vara svensk målis hittills i VM har varit - en baggis?

- Långa stunder händer det inte så mycket, men helt enkelt är det inte heller. De här mindre nationerna som vi har mött skapar inte speciellt många chanser, men skjuter faktiskt riktigt bra. När det väl bjuds på nåt smäller det rejält - och då gäller det att vara beredd. Det kan vara svårt, säger Haninges meriterade keeper Mårten Blixt.

Laddar för Finland...

Förbundskapten Peter Kokocha har hittills låtit trion Blixt, Niclas Olofsson (Järfälla) och Andreas Olsson (AIK) stå varsin match, men när VM i dag börjar på allvar med kvartsfinalsmötet mot Lettland står förstavalet Blixt.

- Vi känner kanske att Olsson varit i bäst form, men i ett mästerskap handlar det även mycket om psykologi och vi vet att Blixt inte varit med och förlorat mot Finland, som vi tror på i finalen, och då vill vi matcha honom från och med nu, säger Kokocha.

Blixt kommer att få det jobbigt idag - mentalt.

Går allt enligt planerna vinner ni med tvåsiffrigt - hur förbereder man sig som målvakt då?

- Det är inte den lättaste uppgiften, men du måste följa spelet mycket mer med huvudet, tänka mer, försöka att vara mer delaktig, kommunicera med försvaret.

Hade jag kunnat stå?

- Ha, ha... ja, fast du hade nog släppt in nån boll, men vi hade vunnit - det tror jag.

...i en ren drömfinal

Mårten Blixts insatser kommer - längre fram - att bli matchavgörande. Alla väntar på en drömfinal mot tuffa Finland på lördag, i en fullsatt Hartwall Areena.

Fast själv hoppas han på en lugn uppgift även då.

- Det är ju lagidrott vi håller på med, och har jag lite att göra är det ett tecken på att vi spelar bra - det räcker för mig.

Sveriges matcher hittills i VM: 36-3 i målskillnad

Anders Burström