Nu är det slut med älskogen

SPORTBLADET

Landslaget har åkt. Med pompa och ståt och tårar och slängkyssar har "gli azzurri" givit sig av till Japan, till VM, till drömmarna och till kyskheten.

Si,si, för nu är det slut med älskogen. 23 vackra flickor och fruar får vackert stanna hemma. Italienska landslagsspelare måste hålla köttets lust under kontroll medan de förbereder sig för VM, men även under turneringen.

Som Adam i paradiset ska de se upp för ormen som hotar att störa koncentrationen och matchresultaten. Inget sex, vi är ju italienare, lyder mantrat.

Så gör italienarna, men även brasilianarna, kamerunarna - åtminstone förr - och säkert många andra.

Jag har en dunkel aning om att fotboll och celibat är ett katolskt påhitt. Präster får inte har roligt och inte fotbollsspelare heller. Det är som om det där tredje benet är i vägen för Gud och bollen.

Diskussionerna kring fotbollsspelarnas sexliv upptar just nu stort utrymme i den italienska debatten. Låt oss kalla det mystiken kring det idrottsliga organet, den talkpuderströdda fotbollssnoppen som ska ligga snällt och slumrande i sin byxa i fyrtio långa dagar och bara resa sig för det gemensamma målet, den slutgiltiga segern, VM-triumfen. Den kollektiva omtanken om fotbollsspelarnas "pisellino" är som en mammas omsorger om sin baby. Pojkarna ska äta gott och sova gott och inte störas av orena tankar. Det är som om staten, presidenten, premiärministern och kyrkan satt på spelarnas sängkant som vakande skyddsänglar.

I det stora hela tycker de flesta italienare att det är så det ska vara.

Spelarnas sexualfrustration ska stiga i kapp med resten av spänningen, så att deras överskottsenergi får utlopp på planen och leder till orgiastiska mål. VM-celibatet skiljer sig för övrigt inte särskilt mycket från elitspelarnas normala "klosterliv". Under säsongen ligger de i praktiken nästan alltid i träningsläger. De italienska klubbarna kräver fullständig kontroll över sina guldklimpar. Italienska fotbollsspelare är som västernhjältar. De skjuter sällan. Men när de skjuter är det mitt i prick.

Kort sagt, teorin om avhållsamhet och idrottslig framgång är inte så mycket vetenskap som myt och vidskeplighet. Ve den italienske landslagstränare som kom på idén att avskaffa det sexlösa VM-lägret om "gli azzurri" sedan blev utslaget i gruppspelet.

Om det nu mot all förmodan skulle visa sig att avhållsamhet och VM inte funkar den här gången, kan det dock hända att fruarna och flickvännerna får göra en brandutryckning. Det tillkännagav landslagstränaren och intimsfärsexperten Giovanni Trapattoni i ett tv-program några dagar före spelarnas avresa.

- Om jag märker att grabbarna är alltför spända, får vi väl skicka efter damerna, sa han.

Uttalandet uppskattades dock inte alls av Gianluca Zambrottas fästmö Valentina, som var inbjuden till samma talkshow.

- Det är orättvis att reducera vår betydelse för spelarna på det sättet, sade hon ilsket.

1-0 till Valentina. Har ni för övrigt någonsin hört talas om att ett damlag, i vilken sport det vara må, har fått order om avhållsamhet inför en turnering?

Tv-programmet om landslagets avfärd utvecklade sig nu till en sorts kollektiv bikt. Några av de italienska spelarna antydde under fnissningar och med rodnande kinder att det blir en del self service under de här omständigheterna.

Där går trots allt gränsen för vad en tränare kan lägga sig i. Man får förmoda att Trapattoni håller med Woody Allen. Hur kan onani vara skadligt när det handlar om att ha sex med någon man verkligen älskar?

Kristina Kappelin