Halv elitloppshäst såld för 36 miljoner

Förre ägaren betalar 36 miljoner

SPORTBLADET

På söndag jagar Varenne två miljoner kronor i Elitloppet.

Innan loppet har halva hästen sålts för drygt 36 miljoner kronor.

Det är den gamla ägaren Enzo Giordano, från Napoli, som köpt tillbaka 50 procent från italienska företagsgruppen Snai. Snai äger två travbanor, en galoppbana samt flera hundra spelkontor i Italien. Men spelmarknaden har varit mycket svag på slutet och företaget har förlorat stora pengar.

- Jag vet inte om det är klart ännu, men Snai har under lång tid velat sälja sin del, säger Varennes tränare Jori Turja, som redan befinner sig i Sverige för Elitloppet.

För två år sedan sålde Giordano halva Varenne till Snai för knappt 20 miljoner kronor. Nu är priset det dubbla för världens bästa häst.

Enligt det italienska sportmagasinet La Gazzetta dello Sport behåller Snai sin tävlingsdel till den 29 september. Efter hästens sista start som planeras bli i ''Mondial Trot'' i Montreal.

- Vi får se vad som händer då, men jag tror att Giordano vill starta ännu en säsong. Det är i alla fall min önskan då hästen bara blir bättre, säger Turja.

Varenne har totalt tjänat 48,7 miljoner kronor och vunnit 55 lopp på 64 starter. Han är också världens snabbaste häst med 1.09,1.

TT